Au trecut deja luni de zile de când forțele ucrainene, o parte antrenate în occident, se pregătesc să își recucerească teritoriile pierdute și să pună în mișcare blindatele moderne primite din occident.

În tabăra adversă, Moscova are dificultăți să afișeze rezultate convingătoare pe câmpurile de lupta. Bahmut n-a căzut încă, în ciuda anunțurilor succesive și după un an de eforturi concentrate și a unor pierderi colosale.

Vor reuși ucrainenii să îi împingă pe ruși peste graniță ? Răspunsul la această întrebare va schimba durabil fizionomia conflictului – spune o analiză publicată de L’Express, care prezintă patru scenarii posibile pentru contraofensiva ucraineană, de la o străpungere a frontului de către ucraineni la o prăbușire a frontului rus.

Scenariul 1: o străpungere a frontului de către ucraineni

Unii experți consideră perfect posibil ca după săptămâni de eforturi, ucrainenii să străpungă linia de apărare rusă. „Dacă s-au pregătit bine, vor reuși, pentru că tancurile Leopard 2 ale germanilor și celelalte echipamente occidentale grele primite în ultima vreme sunt superioare materialului rus de război” – a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa.

Doua sectoare par propice unei contraofensive : frontul vălurit de la Luhansk, în nordul Donbassului, și cel din regiunea Zaporoje.

„O progresie ucraineană ar avea mai multe șanse să se facă în această zonă plată, însă eu cred în mai multe mici străpungeri deoarece, cu cât intri în liniile inamice, cu atât devii mai vulnerabil” – spune generalul Yohann Michel, cercetător la Institutul International de Studii Strategice.

„În timpul unei străpungeri, obiectivul este acela de a-ți concentra forțele într-un vârf îngust”, susține generalul Hodges. O dată linia inamică traversată, poți lansa atacuri conform unei axe transversale pentru a trece în spatele linie de apărare inamice. Chiar fără să atingă marea Azov, această străpungere ar demonstra occidentalilor că armele trimise dau un avantaj Kievului. „Aceasta vă permite forțelor ucrainene să își spună că totul este posibil pentru o ofensivă viitoare” – adaugă generalul Dominique Trinquand, fostul șef al misiunii franceze la ONU.

Scenariul 2: Prăbușirea frontului rusesc

Este scenariul de vis pentru ucraineni: străpungerea pe care ar face-o în frontul rusesc i-ar duce până la marea Azov. „În aceasta configurație, pot conturna apărarea rușilor și să îi forțeze să își abandoneze pozițiile”, explică generalul Trinquand. Pentru Rusia, ar fi o catastrofa: Crimeea și teritoriile ocupate din nordul acesteia nu ar mai putea fi aprovizionate decât prin podul de la Kercth.

Acest seism militar ar putea chiar să ducă la o debandadă rusa. „Nu putem exclude o situație analoagă cu cea a prăbușirii armatei ruse în timpul primului război mondial”, estimează Thomas Ries, profesor la Școala superioară de apărare națională din Stockholm.

Un astfel de scenariu ar fi, în orice caz, favorizat de ofensiva ucraineană în cele două teritorii controlate de ruși din 1914: Crimeea și partea sud-estică a Donbassului. Situația ar face o presiune puternica asupra puterii rusești.

„O străpungere importantă ar fi un imens șoc pentru tot sistemul rusesc, dovedind că Kremlinul a comis o enormă eroare începând acest război, adaugă expertul suedez. Marea întrebare este dacă regimul lui Putin ar putea să supraviețuiască”

Scenariul 3: O stagnare a frontului

În ciuda eforturilor sale intense, armata ucraineană nu reușește să străpungă apărarea rusă. În ciuda unor avansuri marginale, frontul îngheață.

„Nu putem exclude ca rușii să se arate mai abili în defensivă decât în ofensiva”, notează generalul Nicolas Richoux, fost comandat al celei de-a 7-a brigade blindate franceze.

Cu atât mai mult cu cât teama unei contraofensive i-a împins să își întărească pozițiile începând din toamna. Minele și dinții de dragon – conurile de beton destinate să blocheze progresia blindatelor – se înșiruie acum împreună cu tranșeele de-a lungul întregii linii a frontului ca și în profunzimea teritoriilor ocupate.

„Nu ne mai găsim în situația din această vară, când rușii erau dispersați pe fronturi dificil de ținut”, notează Yohann Michel. Iar efectivele ridicate datorită mobilizării le-ar permite să aibă o apărare relativ eficientă.

Prelungirea statu-quo-ului ar juca împotrivă Kievului. „În caz de blocaj, unele țări occidentale ar putea face presiuni în favoarea deschiderii negocierilor cu rușii”, apreciază Tomas Ries. Caz în care Putin va încercă să își impună condițiile. „Riscul ar fi că lupta să se transforme în conflict înghețat, ca în Donbass între 2014 și 2022”, subliniază generalul Richoux. Aceasta ar permite Rusiei să se consolideze înainte de a relansa ostilitățile peste câțiva ani.

Scenariul 4: Rusia preia inițiativă

Acest scenariu visat de statul major rus este cel mai puțin probabil din punctul de vedere al experților: rușii ar reuși să încaseze socul ofensivei Ucrainei și să contra-atace imediat. Forțele lor ar reuși să străpungă liniile ucrainene în oblastul Zaporoje și în Donbass. „Este puțin probabil pe termen scurt”, tranșează Tomas Ries.

Rușii sunt epuizați din punct de vedere militar și nu suficiente rezerve pentru a lansa un atac de amploare. De la începutul războiului, armata rusă ar fi pierdut peste 1900 de tancuri. E obligată acum să scoată din rezerve vechile tancuri T-54 și T-55 care datează de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Un sprijin militar din partea Chinei ar permite o eventuală ofensivă.

„Dar această ipoteză mi se pare puțin probabilă, conchide generalul Trinquand. Pekin ar avea prea mult de pierdut susținând în mod deschis Rusia și și-ar expune economia unor grele sancțiuni occidentale”.

Un alt obstacol în calea Rusiei: locurile „fortificate” cum ar fi orașul Zaporoje (720.000 de locuitori) , capitala oblastului cu același nume, sau orașele gemene Sloviansk și Kramatorsk, în regiunea Donetsk. „Trebuie să ne amintim că rușii se chinuie de 8 luni să captureze Bahmutul”, adaugă generalul Ruchoux. Peste 30.000 de ruși ar fi fost uciși sau scoși din luptă în cursul acestui asediu, de la începutul lui august, în fata unui oraș de talie modestă.