'Organizaţia HORA recomandă ca toate unităţile de alimentaţie să se conformeze imediat la legislaţia privind siguranţa în spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Cerem, în egală măsură, organismelor competente perfecţionarea responsabilă a normativului ISU, astfel încât el să fie actualizat conform cerinţelor şi necesităţilor actuale, care să-l facă aplicabil, punând pe primul loc siguranţa cetăţenilor', a precizat Dragoş Petrescu. 

HORA propune ca pentru aceia care au depus deja dosarele spre avizare la ISU să se acorde un termen de şase luni pentru obţinerea avizului respectiv, fără a fi suspendată activitatea celor care l-au solictat. 

'Mediul de afaceri din România se află într-un moment foarte important şi din păcate de câte ori se întâmplă ceva este acuzat. După drama întâmplată acum două săptămâni am constatat că avem nevoie de alt mod de comunicare. De o nouă abordare cu instituţiile statului. Şi noi şi instituţiile statului trăim în România, nu putem vorbi de două lumi diferite. Sunt multe legi care nu se pot pune în aplicare. Nu mai vrem să continuăm pe ideea că lasă, merge şi aşa, dar avem nevoie de consiliere din partea autorităţilor', a precizat, la rândul său, Mohammad Murad, preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

În prezent, conform reprezentanţilor FPTR, peste 80% dintre hotelurile din România sunt sigure din punct de vedere al normelor ISU. 

'Dorim să respectăm legea în totalitate. Dar înainte de asta trebuie să fim de acord cu ea pentru că nici cei din instituţiile statului nu cunosc legea. Personal cunosc angajaţi de la ISU care au rude, fraţi, membrii din familie care au restaurante şi care nu au avizul ISU. Dorim să intrăm în discuţii directe cu aceste instituţii abilitate astfel încât să găsim cele mai bune soluţii fără să fim acuzaţi de rea-credinţă. Cerem să avem un interval de maxim şase luni să ne punem la punct, dar asta nu înseamnă că nu trebuie schimbată şi legea', a mai spus Mohammad Murad. 

În industria ospitalităţii lucrează, la nivel naţional, conform datelor HORA, aproximativ 25.000 de de societăţi (hoteluri, baruri, restaurante, cluburi) care au un total de 600.000 de angajaţi. 

,,Avem nevoie ca statul să fie şi consultantul mediului de afaceri. În toate actele normative există termenul de îndrumare şi control. În România nu se face îndrumare. Se face direct controlul şi ne îndrumă direct către puşcărie. Este nevoie de un mediu de afaceri curat. Noi cerem doar normalitate', a subliniat Mohammad Murad. 

Conform FPTR, 99% dintre firmele care au probleme cu ISU sunt firme româneşti, nu companii multinaţionale deoarece în cadrul acestora din urmă există o altă cultură. În prezent, în România 93% din firmele mici au o durată medie de viaţă de 18 luni.

AGERPRES