Marile reţele de magazine au „convins” înalţi demnitari din Executiv să întârzie sub orice formă şi să blocheze proiectul de Ordonanţă de Guvern a Codului de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii, susţin patronatele din industria alimentară.

„Marile reţele de magazine au «convins», pe căi care exced dialogul social instituţionalizat, funcţionari sau înalţi demnitari să întârzie sub orice formă, să schilodească şi, în cele din urmă, să blocheze proiectul de Ordonanţă de Guvern promovat de Ministerul Agriculturii, mandatat anterior să joace rolul de arbitru între furnizori şi retaileri. Aşa se face că proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, aprobat de Guvern, afişat public timp de 3 săptămâni, nu şi-a mai găsit drumul către Monitorul Oficial şi niciun funcţionar nu poate explica ce s-a întâmplat cu el”, se arată într-un comunicat al patronatelor din industria alimentară.

Semnatarele comunicatului sunt Asociaţia Română a Cărnii, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase-Rompan şi federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor şi Tutunului-Sindalimenta.

Totodată, patronatele sunt nemulţumite de atitudinea unor parlamentari care, „din dorinţa de a se erija în cel care a ieftinit alimentele în România”, neglijează consultarea în cadrul parteneriatului social.

„Subliniem necesitatea ca, mai ales în această perioadă de criză pentru întreaga economie românească, politicienii să pună înaintea interesului personal, interesul industriei agroalimentare naţionale şi, în primul rând, interesul consumatorilor din România”, se mai arată în comunicat.

Patronatele cer asumarea Ordonanţei de Guvern

Patronatele îi solicită premierului Emil Boc să îşi asume Ordonanţa de Guvern în forma în care a fost negociată şi agreată în cadrul discuţiilor cu partenerii de dialog social. „Solicităm ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, să îşi respecte declaraţiile de intenţie şi să susţină prin toate mijloacele promovarea interesului naţional, al agricultorilor şi al industrei alimentare româneşti, convingând Guvernul că proiectul de OUG promovat de MAPDR reprezintă voinţa partenerilor sociali, aşa cum a fost manifestată la repetatele întâlniri”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, patronatele susţin necesitatea adoptării, în primă fază, a unei Ordonanţe de Urgenţă şi ulterior a unei legi, în contextul unei evoluţii constant negative a relaţiilor din comerţul local cu produse agroalimentare.

Legea privind Codul de bune practici va fi adoptată la finele lunii

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, săptămâna trecută, că speră că proiectul de lege privind Codul de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare va fi adoptat de Camera Deputaţilor în sesiunea extraordinară. Iniţial, proiectul a fost inclus într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, aprobată la 20 mai, însă actul normativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Sârbu a afirmat că documentul nu a fost transmis la Monitorul Oficial pentru că Guvernul a constatat că sunt prea multe astfel de acte normative şi a hotărât continuarea promovării proiectului în Parlament.

Camera Deputaţilor se va afla în sesiune extraordinară la 27 iulie.

Proiectul de lege transpune unele dintre prevederile Codului de bune practici, semnat în luna iulie a anului trecut de producători şi retaileri. Deşi Codul a intrat în vigoare anul trecut, producătorii au reclamat în mai multe rânduri că documentul nu a schimbat taxele şi practicile marilor reţele de magazine şi este nevoie de o lege în domeniu.

SURSA: Mediafax