Politica face casă bună cu afacerile. Unii dintre cei mai bogaţi români nu s-au putut ţine deoparte de lumea politică, fie ca doar au finanţat sau că au înfiinţat partide politice. La unii fincţia politică a adus averea, la alţii banii au adus poziţia politică. Capital vi-i prezintă pe cei mai bogaţi politicieni.

Dinu Patriciu
1.500-1.600 mil. euro

„Un simplu membru PNL, dar foarte cunoscut”. Astfel îl caracteriza Călin Popescu Tăriceanu pe Dinu Patriciu, în luna martie a acestui an. Asta chiar dacă raportul privind cheltuielile PNL, dat publicităţii în luna aprilie a acestui an, a relevat faptul că, în 2008, omul de afaceri nu a mai fost cel mai mare sponsor al PNL, donând liberalilor doar 100.000 de lei. În anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL.

George Becali
650-700 mil. euro

Recent, preşedintele PNG, George Becali, şi-a anunţat intrarea în cursa pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc anul acesta, în luna noiembrie. El a fost ales europarlamentar independent pe 7 iunie 2009. După alegerile parlamentare din noiembrie 2008, el s-a retras de la şefia PNG-CD, însă în acest an a preluat din nou conducerea partidului.

Robert Negoiţă
350-380 mil.euro

De ceva vreme, politica acaparează mai toată atenţia lui Robert Negoiţă. De profesie jurist, Negoiţă a intrat în politică în 2003, optând pentru PSD. Tot de atunci, întrucât nu mai are foarte mult timp la dispoziţie, de managementul afacerilor pe care le-a dezvoltat împreună cu fratele său, Ionuţ, se ocupă mai mult acesta din urmă. În prezent, Robert Negoiţă ocupă funcţia de vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat şi preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi. La alegerile din 2008, a fost ales în Camera Deputaţilor.

Adriean Videanu
200-220 mil. euro

Regele marmurei, Adriean Videanu, a deţinut, de-a lungul timpului, mai multe funcţii politice importante: vicepreşedinte al Biroului Executiv al Partidului Democrat, ministru de stat şi vicepremier în Guvernul Tăriceanu, primar general al Capitalei, iar în prezent este ministru al Economiei. De la începutul lunii octombrie, după ce PSD a ieşit de la guvernare, coordonează şi activitatea Ministerului Sănătăţii. În PD-L, ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte.

Culiţă Tărâţă
155-160 mil. euro

Ales deputat în circumcsripţia electorală nr. 29, Neamţ, pe listele alianţei politice PSD+PC, membru în grupul parlamentar al PSD şi în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industria alimentară şi servicii specifice, Culiţă Tărâţă administrează cea mai mari mare suprafaţă de teren agricol din România, 55.862 de hectare, în Insula Mare a Brăilei.

Silviu Prigoană
150-160 mil. euro

Ales, anul trecut, în Camera Deputaţilor din partea PD-L, Silviu Prigoană şi-a trecut o mare parte a afacerilor pe numele copiilor săi, Honorius (22 de ani), Silvius (17 ani) şi Maximus (1 an), numărul total de companii depăşind 70. În declaraţia sa de avere figurează terenuri în suprafaţă toală de peste 350.000 de metri pătraţi, şapte case de locuit, trei apartamente şi o casă de vacanţă.