Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, a fost condamnată joi la doi ani de închisoare cu suspendare, odată cu șeful Intact, Sorin Alexandrescu, care la rândul său a fost condamnat la trei ani și şase luni de închisoare. Decizia judecătorească se referă la "acte de constrângere, prin ameninţare, exercitate în mai multe feluri".

Este o nouă etapă din povestea unei familii care şi-a pus puternic amprenta asupra vieţii politice şi economice din România ultimilor ani.

Dan Voiculescu a fost unul dintre cei mai importanţi oameni din comerţul exterior pe vremea lui Ceauşescu. După 1989, el a fondat Grupul Grivco, cu operaţiuni din cele mai diverse, de la ferme de produse lactate la import de energie şi servicii aeroportuare. În anii 90, Voiculescu a înfiinţat, de asemenea, trustul media Intact, din care făceau parte nume prezente pe piaţă şi astăzi, precum postul de televiziune Antena 1 sau cotidianul Jurnalul Naţional.

În 1991, el a pus bazele Partidului Umanist Român (PUR), care din 2005 activează sub denumirea Partidul Conservator (PC). În 2015, PC a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator, formând ALDE – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Politica înaintea afacerilor

Hotărât să dedice mai mult timp politicii, în anul 2001 omul de afaceri şi-a cedat afacerile fiicelor sale, Camelia şi Corina Voiculescu. Practic, Camelia (fata mai mare) preia operaţiunile de business, iar Corina se ocupă de acte filantropice, prin intermediul fundaţiei familiei.

Familia Voiculescu apare pe locul 8 în Top Capital 2003, primul realizat de revista noastră, cu o avere de 250-260 milioane de dolari. Anul următor averea sporeşte la 290-300 milioane de dolari, iar în 2005 aceasta ajunge la 350 milioane de dolari.

Afacerile familiei Voiculescu cunoscuseră o diversificare, printre altele cu investiţii pe piaţa de capital, prin achiziţionarea de acţiuni la rafinăria Petromidia (deţinută de Dinu Patriciu) şi la producătorul de motoare electrice Ana Imep (aflat în proprietatea lui George Copos).

Perioada 2004-2005 avea să fie una de cotitură în viaţa lui Dan Voiculescu. La alegerile din 2004, PUR merge în coaliţie cu PSD, candidând împotriva Alianţei DA – Dreptate şi Adevăr. Traian Băsescu iese preşedinte pe listele rivalei DA şi pentru a constitui o majoritate parlamentară favorabilă, recurge la ceea ce mai târziu avea să numească "soluţia imorală" – negociază cu Voiculescu alăturarea PUR la coaliţia de guvernământ. În acelaşi an, trustul Intact îşi îmbogăţeşte portofoliul cu o nouă marcă, televiziunea de ştiri Antena 3.

Şereş, omul de la Grivco în Guvernul României

Ca urmare a coabitării, unul dintre foştii angajaţi ai Grupului Grivco, Ioan Codruţ Şereş devine ministru al Economiei, post pe care avea să îl ocupe aproape doi ani, până în decembrie 2006. În martie 2009, procurorii DIICOT l-a trimis în judecată pe Şereş, alături de un alt ministru, Zsolt Nagy, aceştia fiind acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Acuzaţiile făceau referire la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA.

De asemenea, cei doi erau acuzaţi şi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

Şereş şi Nagy au fost condamnaţi definitiv, în ianuarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Codruţ Şereş a primit 4 ani şi 8 luni închisoare iar Zsolt Nagy – 4 ani.

Războiul surd împotriva lui Băsescu

La puţină vreme, Voiculescu şi Băsescu intră în conflict. Antena 3 "se pune cu tunurile" pe Băsescu şi astfel începe un război surd, purtat pe mai mulţi ani, în care criticile la adresa preşedintelui abundă.

În cele două mandate ale sale, Băsescu a avut de a face cu două suspendări. În 2007, chiar Dan Voiculescu a întocmit raportul prin care preşedintele a fost suspendat cu 322 de voturi în Parlament, dar nu şi demis. 5 ani mai târziu, o nouă suspendare a lui Băsescu, la care Antena 3 a contribuit din plin. În urma referendumului din iulie 2012, preşedintele se întoarce însă în funcţie.

În tot acest timp, averea familiei Voiculescu continua să evolueze spectaculos. Veniseră anii de dezvoltare de dinaintea crizei din 2008, când business-urile înfloreau în România. 2006 consemnează o avere de 500 milioane de dolari, a opta din ţară. Pe primul loc se situa Iosif Constantin Drăgan, cu 1,3-1,6 miliarde de dolari, pe 2 George Becali cu 900-950 milioane de dolari, iar pe 3 Sorin Ovidiu Vîntu cu 850-900 milioane de dolari. În 2005-2006 investiţiile făcute de familia Voiculescu s-au cifrat la 34 milioane de dolari. Trustul Intact mai lansează postul TV Euforia şi pregătea Antena 2.

Avere de ordinul miliardelor

În 2007 averea atinge 1 miliard de dolari. Grupul Grivco afişa pentru exerciţiul financiar anterior un profit net de peste 50 milioane de dolari la o cifră de afaceri de 350 milioane de dolari. Investiţiile imobiliare totalizau 210 milioane de dolari, iar plasamentele la Bursă – 15 milioane de dolari.

2008, an de vârf pentru economie, atât la nivel naţional cât şi mondial, avea să găsească familia Voiculescu pe locul 4 în Top 300 Capital, cu o avere de peste 1,5 miliarde de euro. (România intrase în Uniunea Europeană, calculele începeau să fie făcute în moneda unică). A fost şi anul unei mişcări spectaculoase pe piaţa media – câştigarea licitaţiei pentru drepturile de transmitere a meciurilor din campionatul de fotbal, în parteneriat cu furnizorul de cablu RCS&RDS, prin oferirea unei sume record: 102 milioane de euro.

După alegerile din 2008, niciun partid nu reuşeşte să întrunescă o majoritate confortabilă în Parlament, astfel că are loc o coabitare între PDL şi PSD, cu Emil Boc premier. Ulterior, pesediştii au ieşit de la guvernare.

În 13 octombrie 2009, Guvernul Boc a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, iar PSD, PNL și PC l-au susținut pe Klaus Iohannis (actualul preşedinte) pentru poziția de premier.  

Iohannis – "premierul de la Grivco"

Propunerea ca Iohannis (la acel moment primar de Sibiu) să fie numit premier a intervenit în urma unei discuţii care a avut loc chiar în sediul Grivco, discuţie la care au participat Dan Voiculescu, Mircea Geoană (pe atunci preşedinte PSD) şi Crin Antonescu (pe atunci preşedinte PNL).

Președintele Traian Băsescu a refuzat însă propunerea și, mai întâi, l-a propus premier pe Lucian Croitoru – care a fost însă respins de Parlament – și, ulterior, pe Liviu Negoiță, care însă nu a reușit să formeze un cabinet. La 16 decembrie, după ce Traian Băsescu a fost reales președinte al României, Negoiță și-a depus mandatul, Emil Boc a format un nou Executiv, iar Iohannis s-a întors la conducerea Primăriei Sibiu.

Familia Voiculescu îşi păstrează în 2009 şi locul în Top (4) şi nivelul averii (1,5-1,6 miliarde de euro). Deţinerile imobiliare depăşeau 180.000 metri pătraţi, acestea incluzând terenuri în Bucureşti, Ilfov, Ploieşti, Argeş, precum şi birouri în suprafaţă de 9.000 metri pătraţi.

Criza începe să îşi arate colţii şi în 2010 averea scade la 1-1,1 miliarde de euro. Cifra de afaceri pe întregul grup scade cu 30% în euro. Singurele activităţi care înregistrează profit sunt cele din sectorul media. Anul următor, nivelul scade la 800-900 milioane de euro. De exemplu, încasările din publicitate ale trustului Intact scazuseră cu 7 milioane de euro, până la 45 milioane de euro. Totuşi, Antena 3 înregistrează o uşoară creştere, de la 6,6 milioane la 6,7 milioane de euro.

Un nou declin şi în 2012 familia Voiculescu se poziţionează pe locul 8 în clasamentul celor mai bogaţi români, cu 600-650 milioane de euro. Atât Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco), cât şi Intact consemnează un declin al business-ului de peste 40%.

Condamnat pentru privatizarea ICA

2013, anul când Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare (sentinţă nedefinitivă) pentru implicarea în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), aduce o clasare pe locul 11 în Top 300 Capital, cu o avere de 340-360 milioane de euro. La finele anului precedent, activele familiei valorau 208 milioane de euro, cele mai valoroase aflându-se în portofoliul Antena TV Group (70 milioane de euro).

Sentinţă definitivă în august 2014: 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu. El a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului de pe strada Gârlei (sediul Grivco), a imobilului de pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti (sediul Antenei), unor terenuri, a sumei de două milioane de lei de la Camelia Voiculescu şi a acţiunilor pe care le deţin fiicele sale: Camelia şi Corina Voiculescu. Alte 3 milioane dolari au fost confiscate din conturile personale ale lui Dan Voiculescu.

În acelaşi timp, averea scade la 230-250 milioane de euro, în 2014 locul ocupat în top fiind 18. Paradoxal, televiziunile fac profit: 2,7 milioane de euro Antena TV Group şi 225.000 euro Antena 3. Cel mai recent Top 300 Capital, aferent anului 2015, plasează familia Voiculescu pe aceeaşi poziţie 18, cu o avere de 180-200 milioane de euro.