Evoluţia pozitivă a soldului de credite acordate în 2019 de Patria Bank continuă creşterea susţinută a portofoliului de credite pentru agricultură, care s-a triplat din 2017 până în prezent, iar pentru 2020 se estimează menţinerea acestei tendinţe de urcare, arată un comunicat al băncii.

Patria Bank a dat lovitura în 2019

Astfel, peste 35% dintre creditele nou acordate de Patria Bank în 2019 sunt pentru finanţarea fermierilor, agricultura reprezentând una dintre direcţiile strategice de dezvoltare a băncii.

„Anul 2020 ne dorim să fie anul în care vom finanţa tot mai mult achiziţia de terenuri. Credem că pentru România, o ţară cu potenţial agricol foarte mare, cu terenuri cu înalt randament productiv şi forţă de muncă angajată într-un procent de aproximativ 30% în acest domeniu, creşterea suprafeţelor de lucru pentru fermieri este următorul pas către dezvoltare. În plus, este nevoie şi de creştere susţinută în privinţa modernizării afacerilor agricole. Pentru susţinerea acestei creşteri, creditele pentru proiectele din Fonduri Europene pot fi o soluţie, iar noi ne bucurăm că în Patria Bank avem expertiză şi putem oferi astfel de produse”, a declarat Bogdan Alexandrescu, managerul Departamentului de Agro din Patria Bank.

Pe de altă parte, el spune că o bună parte din afacerile agricole sunt dependente de condiţiile meteo specifice unui anumit an (în special în ceea ce priveşte nivelul precipitaţiilor), iar trecerile rapide şi succesive de la îngheţ la temperaturi mai ridicate, lipsa precipitaţiilor şi alte fenomene meteorologice apărute afectează fluctuaţia recoltelor şi, implicit, a cash flow-ului.

„Acest risc important cu care se confruntă agricultorii de la noi se va diminua doar în măsura în care vor fi implementate soluţii viabile din punct de vedere economic, care să susţină tehnologizarea terenurilor agricole cu sisteme de irigaţii. Pentru toate aceste investiţii, în tehnologie, utilaje moderne şi terenuri, noi ne alăturăm cu experienţa în domeniu şi deschidere pentru a sprijini agricultorii să se dezvolte”, a adăugat Alexandrescu.

Circa 76% din producţia nouă de credite pentru agricultură de anul trecut, de la Patria Bank, au fost acordate fermierilor care dezvoltă afaceri de cultură mare, producând cereale şi porumb, în special pe suprafeţe mari. În privinţa distribuţiei geografice, clienţii din agricultură îşi desfăşoară activitatea preponderent în Moldova (34%) şi Muntenia (32%), precum şi în zona de vest a ţării.

Destinaţia cea mai populară a creditelor pentru agricultură din 2019 a vizat finanţarea capitalului de lucru, inclusiv a celui mixt, creditele APIA şi cele destinate proiectelor finanţate prin fonduri europene.

„Prin departamentul dedicat accesării de credite pentru acest tip de proiecte, Patria Bank propune structuri integrate de finanţare, atât pentru asigurarea cofinanţării private în cadrul proiectului, cât şi pentru susţinerea parţială sau integrală a ajutorului public nerambursabil, inclusiv emiterea de SGB-uri (scrisori de garanţie bancară – n. r.) pentru încasarea avansului de la autorităţi, dar şi finanţarea TVA-ului sau a cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectului” , arată reprezentanţii băncii.

Deşi bună parte dintre clienţii Patria Bank din domeniul agriculturii sunt din zona culturii mari, banca acoperă inclusiv producătorii de talie medie şi mică, oferind produse de microfinanţare atât prin divizia dedicată a Patria Bank, cât şi prin Patria Credit IFN.

Oferta de produse Patria Bank pentru susţinerea afacerilor în agricultură de anul acesta cuprinde atât credite agricole pentru activitatea curentă şi cele pentru finanţarea fondurilor europene, cât şi produse de economisire.

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu prezenţă la nivel naţional, dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este deţinut majoritar de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management, conform Agerpres.