Partidul de centru-stânga nu mai este la putere din 2010, dar are un mare avans în sondajele de opinie după luni de scandaluri și tulburări economice pentru conservatorii aflați la guvernare. Laburiștii încearcă să își consolideze locul de guvern în așteptare cu o serie de propuneri politice despre care spun că vor transfera puterea de decizie de la guvernul central de la Londra către orașele și regiunile din Marea Britanie.

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a declarat că actuala Cameră a Lorzilor este „de nerefuzat” și că o va înlocui cu o cameră aleasă cât mai curând posibil după preluarea mandatului. Următoarele alegeri naționale trebuie să aibă loc până în 2024.

Camera Lorzilor revizuiește legislația adoptată de Camera Comunelor aleasă și, în cea mai mare parte a istoriei sale de 900 de ani, a fost compusă din nobili ereditari.

Reforma Lorzilor este o problemă spinoasă care a dat bătăi de cap guvernelor succesive. În urmă cu două decenii, un guvern laburist anterior, condus de premierul Tony Blair, a eliminat sute de nobili ereditari din Cameră, înlocuindu-i cu „colegi pe viață” numiți de guvern și de partidele politice. Însă încercările de a continua reforma au intrat în impas.

Cu colegii pe viață, alături de o serie de judecători, episcopi și zeci de nobili ereditari rămași, Lorzii au în prezent aproximativ 800 de membri, ceea ce o face a doua cea mai mare cameră legislativă din lume, după Congresul Național al Poporului din China.

Înlocuirea Camerei Lorzilor cu o așa numită adunare a națiunilor și regiunilor

Partidul Laburist propune înlocuirea acesteia cu o „adunare a națiunilor și regiunilor” mai mică și democratică.

Ideea se numără printre propunerile elaborate pentru partid de Gordon Brown, ultimul prim-ministru laburist al Marii Britanii. Brown, care a condus țara între 2007 și 2010, a recomandat acordarea de mai multă putere orașelor și regiunilor pentru a strânge și cheltui bani. El a propus, de asemenea, mai multe puteri pentru Scoția și Țara Galilor, care au deja parlamente semiautonome cu sediul la Edinburgh și Cardiff.

Brown a spus că acest lucru ar ajuta la dezamorsarea cererilor de independență a Scoției din partea guvernului Partidului Național Scoțian de la Edinburgh.

„Aceasta va fi dezbaterea de acum încolo – nu independența versus status quo, ci schimbarea în interiorul Marii Britanii versus schimbarea prin părăsirea Marii Britanii”, a spus el.

Starmer a declarat că dorește să pună în aplicare propunerile în termen de cinci ani de la preluarea mandatului, argumentând că regiunile din Regatul Unit sunt „ținute pe loc de un sistem care acaparează puterea la Westminster”.

„Marea Britanie este una dintre cele mai centralizate sisteme din Europa, iar centrul nu a dat rezultate”, a spus el la un eveniment din Leeds, în nordul Angliei.

Partidul Laburist încearcă să traseze linii ferme

Laburiștii încearcă să traseze linii ferme între ei și Partidul Conservator, de centru-dreapta, care se află la al treilea prim-ministru de când a obținut o largă majoritate în 2019 sub conducerea lui Boris Johnson.

Johnson a fost înlăturat de partidul său în iulie, după o serie de scandaluri de etică, iar succesoarea sa, Liz Truss, a demisionat după mai puțin de două luni, când planurile sale economice de reducere a impozitelor au provocat turbulențe pe piață.

Prim-ministrul Rishi Sunak, care a preluat funcția în octombrie, se străduiește să restabilească ratingul partidului în sondaje și să unească aripile certate ale unui partid care se teme că este condamnat să piardă următoarele alegeri.

Partidul Laburist rămâne reticent în a reveni asupra celei mai dezbinate probleme cu care s-a confruntat Marea Britanie în ultimii ani: Brexit.

Partidul a susținut tabăra perdantă „remain” la referendumul din 2016 privind aderarea la Uniunea Europeană. Dar laburiștii spun acum că nu vor încerca să se alăture din nou blocului sau să caute legături economice dramatic mai strânse, în ciuda dovezilor tot mai numeroase că divorțul a afectat comerțul dintre Regatul Unit și cei mai apropiați vecini ai săi.

Starmer a declarat că mai multe dispute legate de Brexit sunt ultimul lucru de care are nevoie țara, dar că va încerca să obțină o relație îmbunătățită cu UE.

„Cred că putem avansa spre un acord mai bun, pentru că nu cred că acesta funcționează cum trebuie”, a spus el, notează ABC News.