Oferta a venit în 2019, când contractele pe termen lung deținute de cei trei parteneri istorici ai Sonatrach, Eni, Enel și Edison, erau angrenați în renegocierea contractelor, a precizat una dintre cele două surse, adăugând că „nu există un plafon al cantității de gaz ce poate fi achiziționată” peste nivelurile contractate pe termen lung.

Cea de-a doua sursă din industrie a declarat: “Pot confirma că achizițiile de pe piața spot sunt în desfășurare”. Un purtător de cuvânt al Eni a confirmat pe 16 aprilie că capacitatea spot de transport a conductei Trans Tunisiene (TTPC) deținută în proporție de 100% și conducta transmediteraneană (TMPC) deținută în comun de Eni și Sonatrach a fost achiziționată încă din iarnă. Cele două conducte conectează câmpurile de gaze algeriene cu Italia prin Tunisia.

“Eni confirmă că au fost achiziționate capacități de transport lunare/trimestriale pe conductele TTPC/TMPC”, a spus un purtător de cuvânt al Eni, adăugând că operatorii conductelor TTPC și Transmed au oferit capacitate de transport spot din primăvara anului 2020.

Produsele de transport trimestriale sunt disponibile din vara anului 2020, în timp ce produsele lunare sunt disponibile începând cu 1 octombrie, a spus el. “Aceste noi produse de transport spot au fost apreciate de traderi, care le-au folosit deja în această iarnă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Eni a refuzat totuși să comenteze dacă Eni a cumpărat de la Sonatrach de de pe piața spot. Datele din platforma PRISMA arată că un contract lunar de transport cu livrare în punctul de intrare Mazara del Vallo – locul în care conducta Transmed face legătura cu Italia – a fost cumpărat ultima dată pe 15 martie, aproximativ 1 milion de m3 achiziționați efectiv, din aproximativ 2 milioane m3 oferiți la vânzare.

Noi ipoteze privind piața

Vestea vine într-un moment de creștere a importurilor de gaz din Algeria în Italia și va schimba dinamica importurilor algeriene pentru restul anului gazier 2021.

Jucătorii din piață se așteptă ca cei trei jucători italieni să importe o mare parte din volumele anuale contractate în prima jumătate a anului 2021 din cauza prețurilor favorabile, volume mai mici urmând a fi importate în T3 și T4.

Cu toate acestea, dacă cei trei jucători importanți pot importa mai mult decât volumele contractate, lucrurile pot arăta diferit.

Potrivit lui Konstantinos Pantazopoulos de la S&P Global Platts Analytics, „importurile algeriene suplimentare ar putea exercita o scădere a prețurilor în sistemul italian, menținând scăderile față de PSV-TTF pentru restul Q2 și Q3 2021. Dacă estimările se mențin este posibil ca fluxurile prin Passo Gries să înregistreze o scădere. ”

Gazul algerian a devenit atractiv începând cu trimestrul IV 2020, grație scăderii semnificative a prețurilor la petrol observată în primăvara anului 2020, declanșată de pandemia de coronavirus.

Formula de calcul a prețurilor pe termen lung este considerată a fi 6- 0- 3, unde 6 este numărul de luni utilizate pentru a calcula media Brent, zero este numărul de luni în avans utilizat pentru a calcula media și 3 este durata de valabilitate a prețului în luni. Datele Platts Analytics arată că, până în prezent, în anul gazier 2020 (1 octombrie-13 aprilie), Italia a importat din Algeria 11,1 bcm de gaz, față de 4,6 bcm importați în aceeași perioadă a anului trecut și 8,2 bcm importați în perioada 1 octombrie 2018-13 aprilie 2019.

Oferta Sonatrach a apărut atunci când cei trei cumpărători și-au redus volumele contractate pe termen lung când s-au renegociat contractele în 2019.  Eni și-a înjumătățit volumul de la 16 bcm/an la aproximativ 9 bcm/an pentru perioada 2019-2027.

Contractul a devenit operațional de la începutul anului gazier. Eni nu a dezvăluit volumele precise de gaz pe care le-a contractat, dar a declarat că noul acord acoperea aproape 15% din gazul importat în Italia, echivalând cu aproximativ 9 bcm/an.

Edison și-a redus volumul de la 1,8 bcm/an la 1,5 bcm/an pentru un contract pe opt ani începând cu 1 octombrie 2019. Contractul Edison este de asemenea bazat pe durata anului gazier.

Enel și-a prelungit acordul pe termen lung cu Sonatrach până în 2028 începând cu 1 ianuarie 2020. Volumele convenite au fost de 3 bcm/an, în scădere față de 7 bcm/an cum era în contractul anterior.

Pentru a compensa reducerea volumelor contractate pe termen lung, Sonatrach a încercat în 2019 să găsească noi clienți în rândul jucătorilor medii și mari de pe piața de gaze din Italia, dar fără succes- conform informațiilor adunate de Platts până acum.

Se pare că este dificil ca Algeria să găsească clienți care doresc să își asume riscul unei formule de calcul indexate la cursul petrolului. Enel a refuzat să comenteze, Edison nu a fost disponibil pentru comentarii imediate.