Raportorul, europarlamentarul portughez, Carlos Coelho, membru al Grupului Partidului Popular European, a menționat că în acest stadiu, atât România, cât și Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispozițiile acquis-ului Schengen.
 
Astfel, având în vedere rezultatele evaluărilor și ale vizitelor suplimentare întreprinse de echipele de experți, care s-au dovedit a fi necesare, raportorul conchide că, deși persistă anumite aspecte care vor trebui să facă obiectul unei raportări regulate și al unei monitorizări, la un moment dat în viitor, acestea nu constituie un obstacol în calea aderării depline a acestor două state membre.
 
După votul Parlamentului European, urmează decizia Consiliului Uniunii Europene, denumit și Consiliul de Miniștri, și care reprezintă, împreună cu Parlamentul European, ramura legislativă a Uniunii Europene.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va adopta, în sesiunea de joi şi vineri, concluziile privind stadiul evaluării României şi Bulgariei în cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen.
 
Însă, data aderării se va discuta cel mai devreme în luna septembrie, în cazul în care mâine se va accepta reluarea discuției în prima lună de toamnă.

Olanda este singura țară care se opune ferm indicarii unei date la care să fie reluată discuția privind aderarea României la Spațiul Schengen, deși această țară a propus inițial luna septembrie, după care a revenit.

Însă, Țara Lalelelor nu este singura care se opune lărgirii clubului Schengen. Atât Franța cât și Germania și-au exprimat reținerile în ceea ce privește intrarea României în acest spațiu.

De aceea, prioritatea autorităților de la București este reluarea discuțiilor la începutul acestei toamne și stabilirea datei aderării până la sfărșitul anului.