Aceasta înseamnă ridicarea regimului fără vize pentru americani, odată ce Statele Unite impun vize pentru patru țări din UE – Bulgaria, România, Croația și Cipru. Textul a fost adoptat cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 de abțineri. Acesta cere Comisiei să prezinte un act juridic de suspendare a anulării regimului de vize pentru cetățenii SUA timp de douăsprezece luni, așa cum este prevăzut în așa-numitul Mecanismul de reciprocitate, transmite Sega.

Motivul pentru elaborarea respectivei rezoluții este că cetățenilor bulgari, croați, ciprioți și români li se cere în continuare să aibă viză pentru a intra în Statele Unite, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt scutiți de această cerință, atunci când vine vorba de șederi scurte (până la 90 de zile în fiecare perioadă de 180 de zile). Cetățenii SUA sunt, de asemenea, scutiți de necesitatea obținerii vizelor atunci când vizitează țări din Uniunea Europeană.

Conform legislației UE, dacă o țară terță nu anulează obligativitatea vizei în termen de 24 de luni de la notificarea lipsei de reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act juridic de suspendare a anulării vizei pentru cetățenii săi pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul UE pot avea obiecții împotriva unui asemenea act.

Problema lipsei de reciprocitate în ceea ce privește Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost ridicată formal la 12 aprilie 2014, iar termenul limită pentru acțiuni din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016. Încă din martie 2017, Parlamentul European a solicitat printr-o rezoluție ca Comisia să respecte normele. „Discriminarea căreia îi sunt supuși bulgarii, croații, ciprioții și românii atunci când călătoresc în Statele Unite este inacceptabilă. „Respectând principiul de bază al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze conform prevederilor legislației europene și să depună o propunere de suspendare a anulării regimului de vize pentru cetățenii americani”, se mai arată în text.

Parlamentul și Consiliul vor trebui apoi să evalueze implicațiile politice ale acestei acțiuni. Comisia Europeană este împotriva acestor măsuri. Un act delegat al CE ar trebui adoptat cel târziu la 22 decembrie – la două luni de la data adoptării rezoluției.