Polonezii se tem că vor îngheța de frig la iarnă

De teamă că vor îngheța de frig la iarnă, sute de cetățeni din Polonia au început să stea ore în șir la cozi infernale pentru a-și cumpăra cărbune ca să aibă cu ce să își încălzească casele. Mașini, tractoare cu remorci, camioane, tot felul de autoturisme s-au aliniat în fața minei Lubelski Wegiel Bogdanka din estul Poloniei, pentru a cumpăra cărbune.

Precizăm că aproximativ patru milioane de locuințe din Polonia sunt încălzite cu cărbune, însă, din nefericire pentru cetățenii polonezi și pentru românii stabiliți acolo, aprovizionarea cu cărbune a devenit din ce în ce mai dificilă după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra cărbunelui importat din Rusia.

Polonia produce anual peste 50 de milioane de tone de cărbune, cu toate acestea, cărbunele importat din Rusia este folosit adesea pentru încălzirea locuințelor datorită prețurilor competitive şi pentru că este vândut în bucăți potrivite pentru uz casnic.

În prezent, cererea de cărbune a crescut mult în Polonia, așa că minele controlate de stat au fost forțate să raționalizeze vânzările.

Polonezii stau la cozi infernale ca să își cumpere cărbune pentru iarnă

Artur, un pensionar polonez, a condus aproximativ 30 de kilometri din localitatea sa pentru a ajunge la mina din estul Poloniei, în speranța că va putea cumpăra câteva tone de cărbune pentru familia sa. Cozile sunt atât de mari acolo, încât bărbatul a fost nevoit să doarmă trei nopți în mașină.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă. Asta depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a declarat pensionarul, în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă Reuters.

Mina Lubelski Wegiel Bogdanka a vândut, vineri, combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în acest weekend pentru a reduce timpii de aşteptare, a precizat Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei respective.

Uniunea Europeană a impus un embargo asupra cărbunelui din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina. Principalul motiv al penuriei de cărbune este embargoul asupra cărbunelui din Rusia care a dat piaţa peste cap, a explicat Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia. De aceea, locuitorii din Polonia se tem că vor îngheța la iarnă, chiar dacă oficialii polonezi i-au asigurat că vor avea suficient combustibil în sezonul rece.