Potrivit sursei citate, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa au intervenit marţi dimineaţă, în jurul orei 02:00, cu autobasculante şi încărcătoare frontale pe o lungime de 250 metri de-a lungul liniei ţărmului şi pe o lăţime de 50-60 centimetri, pentru a curăţa şi degaja de pe plajă peste 12 tone de hidrocarburi în amestec cu nisip, pata de material poluant având o grosime de circa 3 cm.
„Până la ora 07:00, zona de plajă a fost curăţată în totalitate şi angajaţii ABADL au aplicat material absorbant pe linia ţărmului pentru a curăţa irizaţiile de hidrocarburi de pe suprafaţa apei, din zona de îmbăiere”, a precizat ABADL în comunicatul de presă.
La rândul său, directorul general al ABADL, Hristu Uzun, a declarat pentru AGERPRES că autorităţile presupun a fi vorba despre o poluare cu hidrocarburi provocată intenţionat prin deversarea în mare a apelor de santină de la bordul unei nave comerciale aflată în trecere sau în rada portului Mangalia, unda de poluare fiind adusă la mal de curenţii marini şi depusă pe plajă. Porţiunea de plajă din Mangalia afectată de poluare va fi redeschisă după înlăturarea totală a efectelor produse de poluare.
„Au fost luate probe de apă şi urmează să se stabilească cu exactitate natura poluării. În continuare, suprafaţa de aproximativ 2.500 mp de plajă, unde a fost semnalată poluarea, rămâne închisă şi este monitorizată în permanenţă de reprezentanţii ABADL în colaborare cu Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Autoritatea Navală Română pentru a stabili care este sursa poluării, dar şi pentru a redeschide porţiunea de plajă în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat Uzun. AGERPRES