În discursul său, Alexis Tsipras a susţinut că formaţiunea pe care o conduce este singura în măsură să resusciteze economia locală.

„Viitorul comun al Europei "nu este cel al austerităţii, este cel al democraţiei, solidarităţii şi cooperării. Grecii sunt chemaţi la urne pentru a face un ultim pas spre revenirea la speranţă, pentru a se pune capăt temerilor. Vom decide dacă Troica formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI va reveni în Grecia pentru aplicarea măsurilor stabilite cu premierul Antonis Samaras sau dacă va accepta negocieri dificile pentru revenirea la demnitate”, a declarat Alexis Tsipras, potrivit AFP.

Mai mulţi oficiali UE, printre care ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble şi omologul său olandez Jeroen Dijsselbloem au avertizat în ultimele zile Grecia în privinţa riscurilor la care statul se expune în cazul în care deviază de la programul economic şi fiscal agreat cu Troica creditorilor.

Mai mult, un eventual eşec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista ţărilor eligibile pentru accesarea de finanţări de la Banca Centrală Europeană prin noul program de achiziţii de active din zona euro, program al cărui valoare totală este de aproape 1.100 miliarde de euro şi care include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea să participe la programul BCE cel puţin până în iulie, din cauza limitelor impuse achiziţiilor instituţiei de obligaţiuni de la un emitent, a spus preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

BCE nu va cumpăra mai mult de 25% dintr-o emisiune de obligaţiuni ale unui stat şi nu mai mult de 33% din datoria fiecărui emitent, pentru a permite formarea naturală a preţurilor pe pieţe.

Alexis Tsipras s-a angajat să convingă BCE şi zona euro să reducă datoriile Greciei, astfel încât să poată creşte cheltuielile publice şi să creeze locuri de muncă. El a declarat că excluderea Greciei din programul de suplimentare a lichidităţilor ar pedepsi ţara care deja suferă de mai mulţi ani din cauza austerităţii.

Programul de susţinere financiară al Greciei expiră la sfârşitul lunii februarie, iar guvernul va rămâne fără bani până în iunie în lipsa unui nou ajutor, au declarat în această lună doi oficiali.

Te-ar putea interesa și: