La un pas de tragedie într-un spital din Bucureşti. Explozie, urmată de incendiu

Marţi seară, o explozie puternică, urmată de un incendiu, a avut loc la un transformator aflat în curtea Centrului de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu din Capitală. Incendiul s-a extins şi la două maşini, totul manifestându-se cu flacără violentă şi cu fum, indică primele informaţii de la faţa locului.

Circulaţia a fost oprită în zonă. În jur de 12 ambulanțe și 16 echipaje de pompieri au sosit imediat la faţa locului.

În urma incidentului, spitalul Robănescu nu mai are electricitate şi de aceea a fost nevoie de evacuarea unităţii medicale.

Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu este situat lângă Spitalul Marie Curie din Sectorul 4 al Capitalei, astfel că cei 110 copii care erau internaţi acolo au fost evacuaţi de urgenţă, în doar cinci minute. Ei au fost transferaţi la Marie Curie.

Explozia a avut loc în curtea spitalului Dr. Nicolae Robănescu, „care este un spital lipit sau în vecinătatea Budimex sau Marie Curie”, a confirmat, marţi seară, Raed Arafat, şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Au fost evacuați copiii de la Spitalul Robănescu preventiv. Au început ei autoevacuarea, pompierii i-au dus deja pe toți – 110 copii plus personal – la Marie Curie ca să fie în siguranță. Va fi lichidat incendiul și, dacă totul este ok, se vor întoarce în siguranță la Robănescu”, a mai precizat Raed Arafat.

DSU confirmă că, din fericire, nu există victime

„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un post trafo (transformator) cu propagare la două autoturisme în strada D. Minca (în curtea Spitalului Robănescu). Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajari de fum, în acest moment acţionăm pentru localizarea acestuia şi limitarea propagării la spital.

Alertate 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 2 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, decarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, autospecială cu azot şi 2 ambulante SMURD”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Un mesaj oficial a venit şi din partea DSU.

„Pompierii militari bucureşteni intervin în aceste momente la Spitalul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, loc unde s-a produs o explozie urmată de un incendiu la un post trafo din curtea spitalului, cu propagare la două autoturisme. Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajări de fum.

Până la acest moment nu sunt înregistrate victime, misiunea fiind în dinamică. Aproximativ 110 copii au fost evacuaţi de personalul centrului şi vor fi relocaţi la Spitalul Marie Curie”, se arată în informarea făcută publică de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Detalii de ultimă oră de la Andrada Mirea, directorul medical al Spitalului Robănescu

„În momentul în care a explodat transformatorul nostru din curte, așteptam să vină curentul, pentru că a fost o pană de curent de cam o oră jumate și eram pe generator. În momentul acela a explodat și primul gând a fost să evacuăm cât mai repede pacienții.

Au fost evacuați toți cei 110 pacienți cu tot cu aparținători în aprox. 5-7 minute, până la sosirea pompierilor. Acum ne chinuim să scoatem materiale pe care le folosim la depistarea unei boli neurodegenerative, fiind singurul centru din țară care face asta și ne dorim să salvăm aceste materiale”, a explicat directorul medical de la Nicolae Robănescu, Andrada Mirea, pentru Antena 3.

Aceasta a explicat şi ce fel de probleme medicale au copiii internaţi acolo: „Au afecțiuni neuromotorii, deficiențe fizice, nu se pot deplasa singuri, sunt cărați pe targă sau în fotolii rulante, unii dintre ei sunt ventilați 24 din 24, pacienți cu ventilație non-invazivă.”