China a raportat sâmbătă peste 1.500 de noi infecții locale cu COVID-19, cele mai multe de la epidemia inițială de la începutul anului 2020, în timp ce varianta Omicron determină orașele din întreaga țară să înăsprească măsurile.

Din totalul zilnic, 476 infecții au fost transmise local, a precizat Comisia Națională de Sănătate, conform Reuters.

Țara a raportat pentru vineri 1.048 de infecții asimptomatice transmise pe plan intern, pe care China nu le clasifică drept cazuri confirmate, în creștere față de 703 cu o zi înainte.

Mai multe orașe au luat măsuri precum anularea evenimentelor de grup.

În Changchun, toate întreprinderile, cu excepția celor esențiale, își opresc activitatea. Cei 9 milioane de locuitori nu pot ieși din casă dacă nu au motive întemeiate.

În centrul financiar Shanghai, Disneyland a anunțat că își va reduce capacitatea de primire a oaspeților și că, începând de duminică, va cere vizitatorilor să prezinte rezultate negative la teste COVID.

Locul de desfășurare a Târgului Canton, cel mai vechi și cel mai mare târg comercial din China, a fost închis temporar, deoarece a fost vizitat recent de un caz suspect confirmat, au anunțat autoritățile locale din Guangzhou.

Un oraș de 9 milioane de locuitori din China intră în lockdown

Trebuie menționat faptul că tot China a decis, vineri, izolarea celor 9 milioane de locuitori ai orașului Changchun din nord-estul țării, pe fondul unei noi creșteri a numărului de cazuri de COVID-19, atribuită variantei Omicron, foarte contagioasă, conform News Observer.

Localnicilor li sa- cerut să rămână acasă, un singur membru al familiei având permisiunea de a ieși la cumpărături.

Toți localnicii trebuie să se supună la trei runde de teste, în timp ce magazinele neesențiale au fost închise, iar legăturile de transport suspendate.

Ultimele restricții, care includ și Yucheng, cu 500.000 de persoane în provincia estică Shandong, arată că țara își menține abordarea drastică a pandemiei pe care a aplicat-o în cea mai mare parte a ultimilor doi ani.

În plus, scrie Bloomberg, China a închis școlile din Shanghai. Toți elevii până la gimnaziu vor trebui să învețe din nou de acasă începând de sâmbătă, potrivit autorităților.

Pandemia a ucis oficial peste 6 milioane de persoane în întreaga lume

Pandemia a ucis oficial peste 6 milioane de persoane în întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, conform ultimelor date publicate astăzi.

Pandemia a ucis oficial cel puțin 6.026.306 de persoane în întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, din peste 451 de milioane de contaminări confirmate, anunță Le Figaro.

Cele mai multe decese sunt în Statele Unite (965.464), urmând Brazilia (654.086), India (515.714) și Rusia (359.585).

Dar, comparativ cu populația, țările în care epidemia a provocat cele mai multe pagube sunt Peru cu 641 de decese la 100.000 de locuitori, Bulgaria (518) și Bosnia și Herțegovina (476).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că bilanțul pandemiei ar putea fi de două până la trei ori mai mare decât cel stabilit oficial.

Pandemia ar fi provocat peste 18 milioane de decese în întreaga lume între începutul lui 2020 și sfârșitul lui 2021, de peste trei ori numărul oficial, potrivit unui studiu publicat în jurnalul „The Lancet”.

Avertisment ONU: Pandemia Covid-19 nu s-a terminat

Pandemia Covid-19 nu s-a terminat, iar distribuirea vaccinurilor anticovid în lume rămâne ”scandalos de nedreaptă”, a avertizat miercuri, secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează AFP.

”Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a costat sănătatea şi viaţa a milioane de oameni, cu peste 446 de milioane de cazuri în lume, peste şase milioane de morţi confirmate şi nenumărate alte persoane afectate de o deteriorare a sătării sănătţii mentale”, subliniază secretarul general al ONU.

”Mulţumită unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi desfăşurării extraordinar de rapide a vaccinurilor, numeroase reguni din lume reuşesc să controleze pandemia. Însă ar fi o greşeală gravă să se creadă că ea s-a terminat”, avertizează Guterres.