Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, trage un semnal de alarmă. Reacția acestuia vine la câteva zile după ce CDC le-a spus americanilor complet vaccinați că pot merge fără măști în majoritatea locurilor, scrie CNBC.

Potrivit șefului OMS, există un decalaj între țările cu rate înalte de vaccinare și țările care se confruntă în continuare cu un număr mare de infectări cu noul coronavirus.

Acesta a mai adăugat că pandemia se va încheia doar în momentul în care toate țările vor putea fi în siguranță, iar acest decalaj nu va mai exista.

„Există un decalaj uriaş între ţările cu rate înalte de vaccinare, unde mentalitatea care primează este că pandemia s-a încheiat, şi ţări care se confruntă cu rate uriaşe de infectare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă de la sediul organizației din Geneva.

Când se va termina pandemia de COVID

„Pandemia este departe de a se fi terminat. Nu se va încheia nicăieri până în momentul în care nu se va termina peste tot”, a adăugat el.

De menționat este faptul că reacția lui Tedros nu este întâmplătoare și vine la câteva zile după ce Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au actualizat ghidul de sănătate publică și au transmis că persoanele complet vaccinate nu mai trebuie să poarte mască sau să păstreze distanțarea în majoritatea locurilor, fie în aer liber, fie în interior.

În acest context, oficialul OMS spune că vaccinul trebuie să ajungă cât mai repede în țările defavorizate, iar companiile să le doneze „în câteva zile, nu luni”

În același timp, șeful OMS a mai menționat că organizația a răspuns la creșterea numărului de cazuri din India și din alte state puternic afectate de pandemie din întreaga lume. În ceea ce privește resursele OMS, Tedros susține că organiazția are nevoie de finanțare imediată pentru a-și susține sprijinul tehnic și operațional pentru toate țările, în special cele mai afectate de pandemie.

Totodată, el a mai făcut un apel la producătorii de vaccin, inclusiv Pfizer și Moderna, să doneze cât mai multe doze de ser țărilor mai sărace. „Avem nevoie de doze chiar acum și rugăm să le livreze cât mai curând posibil”, a spus el.