Pandemia este departe de a se termina! Cercetătorii finlandezi au descoperit o nouă tulpină a coronavirusului. Această tulpină a fost denumită Fin-796H și prezintă mutații similare cu cele descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Totuși, cercetătorii finlandezi sunt de părere că această tulpină este unică și că testele PCR ar putea să nu o detecteze, notează publicația yle.fi.

„Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că încă nu știm cât de rezistentă e la vaccinuri”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories.

Pandemia este departe de a se termina! Codul genetic este complet diferit

Petri Auvinen, directorul departamentului de cercetare al Institutului de Biotehnologie din cadrul Universității din Helsinki a declarat că noua tulpină a coronavirusului are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV 2 descoperite până în prezent.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii sunt îngrijorați că tulpina finlandeză ar putea să nu fie detectată de testele PCR.

„Incapacitatea testelor de a-l recunoaște, ceea ce înseamnă că aceste mutații au apărut în secțiunea pe care se bazează testul PCR, este cea mai importantă informație despre această variantă în acest moment.”, a spus cercetătorul clinic Taru Meri.

Cercetătorii subliniază că deși a fost identificată în Finlanda, cel mai probabil această variantă a ajuns în țară din altă parte deoarece Finlanda a înregistrat până acum un număr scăzut de noi cazuri de coronavirus.

Până acum autoritățile au raportat 422 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie, la 22 de pacienți a fost depistată varianta sud-africană și un caz a implicat varianta braziliană a virusului.