Marea Britanie răsuflă, în sfârșit, ușurată. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 începe să reducă numărul spitalizărilor, al deceselor şi al răspândirii coronavirusului. Informația a fost furnizată de ziarul The Times citat de EFE.

Sa făcut o comparație a cazurilor în rândul persoanelor în vârstă, care au primit vaccinul faţă de cei care nu au fost vaccinaţi. Datele preliminare arată că planul de imunizare reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor, precizează cotidianul britanic.

Un alt studiu realizat în rândul lucrătorilor sanitari vaccinaţi a arătat nivele scăzute de infectare, ceea ce demonstrează că vaccinul reduce numărul cazurilor.

Potrivit The Times, este însă vorba de date preliminare bazate în principal pe vaccinul produs de Pfizer.

Marea Britanie vaccinează la greu

Un alt vaccin administrat în Marea Britanie este cel dezvoltat de AstraZeneca.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis luni că există semnale interesante că vaccinurile funcţionează. El a precizat că trebuie acţionat cu “precauţie” şi în mod “ireversibil” la momentul flexibilizării actualelor restricţii.

Planul britanic de imunizare a început la 8 decembrie. El a intrat luni într-o nouă etapă prin vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani. Acest lucru se petrece după cele patru categorii cele mai vulnerabile au primit deja prima doză.

Autorităţile sanitare speră ca toate persoanele peste 50 de ani să primească prima doză de vaccin, până la sfârşitul lunii aprilie.

Numărul contagierilor zilnice a scăzut cu 29% în ultimele şapte zile în Marea Britanie, care luni a raportat 9.765 noi cazuri, o scădere faţă de cele 10.972 înregistrate duminică. Luni au fost raportate 230 de decese, faţă de 258 înregistrate duminică şi 333 săptămâna trecută.