Este vorba despre investiții fie în infrastructura publică fie în alte proiecte care beneficiază de pe urma ratelor scăzute ale dobânzilor, se mai arată în raport.

Totodată, statele ar trebui să-şi întărească sistemele de asigurări sociale pentru a revigora creşterea economică, după atenuarea epidemiei, apreciază instituţia financiară mondială, relatează Reuters, citată de agerpres.

„Pandemia din 2020 a întărit şi a scos în evidenţă urgenţa şi necesitatea unor acţiuni de politică fiscală. Ratele scăzute ale dobânzilor reprezintă o oportunitate pentru investiţii publice de calitate pe plan global, pentru a stimula creşterea economică”, se arată în raportul FMI.

Previziunile sunt „extrem de nesigure”

Luna trecută, FMI previziona un declin de 3% al economiei mondiale în 2020, ca rezultat al pandemiei, dar avertiza că previziunile „sunt extrem de nesigure”, iar scăderea ar putea fi chiar mai accentuată.

Sunt esenţiale investiţiile în sistemele de sănătate, infrastructură, tehnologii nepoluante, educaţie şi cercetare, pentru a îmbunătăţi creşterea productivităţii, care este pe un trend descendent, informează instituţia financiară mondială.

O moderare a acumulării de capital în ultimul deceniu a încetinit creşterea economică, de aceea modernizarea infrastructurii în economiile dezvoltate şi rezolvarea necesităţilor legate de infrastructură şi alte obiective de dezvoltare sustenabilă în ţările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, cruciale şi ar trebui acum prioritizate, susţine FMI.

În timpul precedentelor crize financiare, măsurile fără precedent adoptate pe plan global pentru stimularea creşterii au venit prea târziu şi nu au fost bine ţintite, apreciază FMI, adăugând că ele ar fi putut stimula consumul şi investiţiile prin aşteptările inflaţioniste mai ridicate şi ratele mai scăzute ale dobânzilor.