Într-un raport publicat miercuri, Comisia estimează că ‘o creştere semnificativă a datoriei, pornind de la un mare deficit şi o recesiune profundă, a împins la extrem dinamica datoriei care este acum în afara controlului’.

Comisia nou constituită este compusă din analişti independenţi.

‘Aceste evoluţii par să contrabalanseze în mare măsură impactul pozitiv’ al ultimului plan de salvare al Uniunii Europene ce se ridică la 159 miliarde de euro /230 miliarde de dolari/ convenit luna trecută, adaugă Comisia în raportul ei. Extrase din raport sunt publicate de agenţia semioficială Athens News Agency.

Constrânsă la reduceri bugetare, economia Greciei se contractează într-un ritm alarmant, notează AFP. Ministrul finanţelor Evangelos Venizelos a declarat săptămâna trecută că Produsul Intern Brut ar putea să scadă mai mult decât era prevăzut iniţial în 2011, cu 4,5% faţă de 3,5% .

Între timp, datoria Greciei a crescut la 350 miliarde de euro.
Grecia este în prezent supusă unui audit de către Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană pentru a vedea dacă a şasea tranşă din împrumutul de 110 miliarde de euro consimţit Atenei anul trecut va fi deblocată.