Martie 2006 este data limita pana la care, producatorii agricoli trebuie sa se inscrie in Registrul Fermelor pentru a putea beneficia, dupa aderarea Romaniei la UE, de platile directe alocate din fondurile comunitare, a anuntat miercuri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), printr-un comunicat de presa.



Actiunea, care va incepe la 1 octombrie si va dura 6 luni de zile, are ca principal obiectiv inscrierea intr-o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin 1 hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa primeasca plati directe pe suprafata din partea Uniunii Europene.



Pachetul financiar pentru plati directe de care beneficiaza Romania in 2007 este de aproximativ 440 milioane euro, urmand sa creasca in anii urmatori. La aceste sume se adauga si fonduri provenite de la bugetul de stat.



Suma care le revine pe hectar agricultorilor romani se calculeaza ca raport intre suma totala a platilor directe din acel an si suprafata agricola utilizata (adica suprafata eligibila, conform actiunii de inregistrare).



Conditiile pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca sunt utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu un hectar, iar aceasta sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. De asemenea, este necesara mentinerea terenului in bune conditii agricole si de mediu.


Categoriile de utilizatori de teren care pot fi inscrisi in Registrul Fermelor sunt regiile autonome, societatile comerciale, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, asociatiile familiale, institutele si statiunile de cercetare, unitatile scolare, institutiile publice, consiliile locale, persoanele fizice, alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti, etc.)


Potrivit comunicatului ministerului, cei care si-au arendat pamantul nu se pot inregistra, acesta optiune ramand insa deschisa arendasilor (utilizatorilor).


In ceea ce priveste categoriile de teren care vor fi inregistrate sunt terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza suprafetele de padure.


Prima etapa a acestei operatiuni o constituie inregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru inscrierea in Registrul Fermelor, ce-a de-a doua etapa fiind identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital.



Direct implicati in aceasta operatiune vor fi reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), impreuna cu specialisti din Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Agentia Nationala de Consultanta Agricola.



Procesul de inregistrare a fermelor este esential in aplicarea cu succes in primul an a Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS – Single Area Payment Scheme), prevazuta in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.


Guvernul Romaniei a semnat la 9 mai 2005 Memorandumul prin care a decis aplicarea schemei unice de plati pe suprafata dupa data aderarii (1 ianuarie 2007).





Sursa: Capital, 28 septembrie 2005