Mai exact, aurorele boreale vor fi vizibile în mai multe țări de pe glob. Este vorba despre Scoţia, dar și nordul Angliei. Totodată, ele vor putea fi observate și în statele din nordul New Yorkului , Wisconsin şi Washington, potrivit autorităţilor din Statele Unite şi Marea Britanie.

Potrivit CNN, în Marea Britanie, efectele furtunii geomagnetice vor putea fi văzute atât marți cât și miercuri dar și în restul săptămânii. Totodată, sursa citată precizează că aceste fenomene vor rămâne active o perioadă destul de îndelungată.

De menționat este faptul că furtunile geomagnetice sunt perturbaţii de mari dimensiuni în câmpul magnetic al Pământului, cauzate de modificări ale vântului solar şi ale structurii câmpului magnetic interplanetar.

În ceea ce privește furtuna care a lovit pământul în cursul zilei de luni, potrivit CNN, aceasta s-a declanșat încă de sâmbăgă din cauza unei ejecții de masă coronală destul de puternică. Mai exact, este vorba despre o explozie extrem de energică de lumină, material solar şi energie de la Soare, scrie sursa citată.

O serie de declarații în acest sens au fost făcute și de centrul de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice. Potrivit sursei citate, această furtună geomagnetică a fost una „moderată”, numind-o un eveniment „G2″ pe scara sa de la 1 la 5.

Unde vor putea fi observate aurorele boreale în Europa

În același timp, agenţia americană a mai precizat că impactul furtunii se va resimţi peste 55 de grade latitudine şi este posibil să apară fluctuaţii ale reţelei electrice.

Met Office anunță că în marea Britanie ar fi posibil să se întrezărească aurore marţi seară în cea mai mare parte a Scoţiei şi o „mică şansă” mai la sud, în nordul Angliei şi în Irlanda de Nord. În ciuda acestui lucru, conform prognozei meteorologice, cerul va fi destul de înnorat, astfel că aurorele boreale nu vor putea fi observate atât de bine.

Potrivit informațiilor transmise de NASA, găurile coronale sunt regiuni de pe Soare în care câmpul magnetic al acestuia este deschis către spaţiul interplanetar, trimiţând materialul solar printr-un curent de vânt solar de mare viteză. Amintim faptul că soarele şi-a început din nou ciclul de 11 ani, în 2019, iar maximul se preconizează că va avea loc în anul 2025.