Piederile în urma furtunii ar putea ajunge la un nivel cuprins între 30 miliarde dolari și 50 miliarde dolari, potrivit Eqecat, companie care înregistrează uraganele și analizează pagubele produse de acestea.
Luni, înainte ca furtuna să lovească coasta de est a SUA, compania estima pagube economice cuprinse între 10 miliarde dolari și 20 miliarde dolari.
Din ce motive au crescut pagubele estimate
Inundarea tunelurilor de metrou și a tunelurilor rutiere din New York și pierderile majore de afaceri ca rezultat al căderii curentului electric în întreaga regiune au stat în spatele creșterii puternice a nivelului estimat al pierderilor, a spus compania de specialitate.
“Întinderea geografică a furtunii a fost fără precedent, iar impactul asupra indivizilor și afacerilor a fost mult mai mare. Pierderea electricității a contribuit la pierderi mai mari de asigurare”, a spus Tom Larsen, vice președinte senior al Eqecat.
Compania a prognozat că New York-ul ar putea suporta 34% din totalul pierderilor economice, în timp ce New Jersey ar suporta 30%, Pennsylvania – 20%, iar alte state  – 16%. Aceasta include toate pierderile, chiar dacă sunt acoperite de asigurări sau nu. Estimările și cota care va fi acoperită de asigurăători este departe de a fi clară în acest moment, în condițiile în care oficiali ai guvernului, proprietari și asigurători se luptă să evalueze pagubele.
Retailul și transportul întârzie recuperarea
În timp ce bursa de valori, băncile și alte instituții financiare și-au reluat activitatea joi, alte sectoare ca retailul, transportul și unitățile de cazare și recreere se confruntă cu o recuperare mai lungă și mult mai dificilă.
Cu o ofertă scăzută de combustibil în multe zone și avertizări că electricitatea ar putea reveni în mai mult de o săptămână în unele zone, afacerile se găsesc în situația de a se pregăti pentru ceva ce e echivalent cu un lung asediu.
FedEx, de exemplu, încearcă să închirieze tancuri de combustibil pentru camioanele sale din New York și New Jersey, în condițiile în care stațiile de benzină au epuizat stocurile.
Atâta timp cât probleme logistice se înmulțesc, iar estimările pagubelor cresc, econoomiștii și-au crescut estimările privind impactul furtunii.
“Cred că efectul va fi chiar major. În trimestrul al patrulea, probabil vom avea un impact de jumătate de punct procentual”, a spus Julia Lynn Coronado, economistul-șef al North America și BNP Paribas. Potrivit ei, unele pierderi ar putea fi prinse în primul trimestru din 2013, când despăgubirile asigurătorilor vor ajunge la proprietari și la oamenii de afaceri.
Impact la mai puțin de jumătate decât la 9/11 și uraganul Katrina
Uraganul Sandy se va înscrie printre cele mai mari dezastre din punct de vedere al impactului economic, dar nu va fi în fruntea listei, a decalarat Mark Zandi de la Moody’s Analytics. El estimează că pierderile provocate de uraganul Sandy vor fi mai mici de jumătate din cele suferite în urma atacurilor teroriste din 9/11 și uraganului Katrina.
Moody’s Analytics pune de asemenea impactul în jurul a 50 miliarde de dolari, cu circa 12 miliarde dolari pierderi în zona metropolitană New York City.
Circa 20 miliarde de dolari din total ar veni din pierderea activității economice prin hrana neservită în restaurant, zboruri anulate, pariuri care nu se țin în cazinouri etc, estimează Zandi. Restul, de 30 miliarde de dolari, vor fi pierderi din distrugerea proprietăților, incluzând pagubele ale caselor, mașinilor, afacerilor, spune el.