Pachetele turistice de Revelion şi, în general, cele pentru sezonul de iarnă, costă în medie cu 15% mai puţin faţă de cele de anul trecut pentru destinaţiile româneşti, iar cele externe s-au ieftinit cu până la 20-25%, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)

Din oferta internă a agenţiilor de turism, cea mai căutată zonă pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă rămâne Valea Prahovei şi judeţul Braşov, unde pachetele de Crăciun costă între 550-900 de lei, pentru 3-4 nopţi, la hotelurile de 3 sau 4 stele, cu toate mesele incluse, inclusiv cea festivă. Pentru Revelion, preţurile sunt ceva mai mari, între 1.000 şi 2.500 de lei de persoană cu cine tip bufet şi masa festivă, în hoteluri de 3-4 stele pentru şederi de 3-4 nopţi.

De un succes mai mare decât în anii precedenţi se bucură, anul acesta, turismul rural, unde au crescut cererile pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă, potrivit reprezentanţilor ANAT. Este vorba în primul rând despre zona Bran-Moeciu, unde pentru Revelion turiştii trebuie să scoată din buzunare 400-500 de euro  pentru 5 nopţi cu demipensiune  şi cină festivă. Un Crăciun tradiţional  costă în jur de 200 de euro de persoană pentru 4 nopţi de cazare, cu două mese pe zi şi cu cina festivă.

Alte zone incluse în turismul rural, care încep să fie descoperite de turişti şi unde preţurile sunt ceva mai mici sunt Bucovina, Maramureş, Apuseni şi Mărginimea Sibiului unde preţurile pentru Revelion variază între 600-1.200 de lei  pentru un sejur de 4 nopţi cu pensiune completă şi cină festivă. Ofertele pentru Revelion, în aceleaşi condiţii sunt la preţuri de 900 până la 1.700 de lei.  

Austria rămâne preferata românilor în sezonul rece

Cât priveşte oferta externă, Austria rămâne şi în acest an cea mai căutată destinaţie de iarnă de către turiştii români. Preţurile pachetelor de 5 nopţi oferite de agenţii pentru această destinaţie oscilează între 190 şi 250 de euro, în cazul Revelioanelor cu cazare în pensiuni. La hotelurile de 3 stele preţurile pachetelor urcă până la aproximativ 500 de euro, sumă care include şi două mese. La 4 stele pachetele de 7 nopţi cu demipensiune  preţurile pot ajunge de la 800 de euro până la 1.000 de euro.

De asemenea, alte destinaţii de schi şi în general de iarnă, precum Bulgaria, Slovacia şi Slovenia încep să trezească interesul turiştilor români pentru vacanţele de iarnă. Un Revelion în Bulgaria, la un hotel de 3 stele din Bansko, poate costa în jur de 300 de euro, pentru 4 nopţi cu mic dejun inclus.