Pachete cu alimente 2024. Ce alimente primesc românii înainte de Paște

Pachete cu alimente 2024. Conținutul pachetelor alimentare va include următoarele produse:

1. Lapte
2. Smântână
3. Ulei
4. Orez
5. Făină
6. Mălai
7. Paste făinoase
8. Zahăr
9. Conserve de carne și legume
10. Bulion
11. Gemuri

Componența pachetelor a fost stabilită în urmă cu câteva zile, printr-un ordin al Ministerului Investițiilor. Din păcate, valoarea acestora a înregistrat o scădere în comparație cu cea din anul 2023.

În cursul acestui an, pachetele alimentare vor valora cel mult 125 de lei și vor fi oferite de două ori pe an, o dată la șase luni. Acestea sunt destinate persoanelor cu venituri modeste, inclusiv celor care beneficiază de ajutor de incluziune, sprijin pentru familii cu copii sau celor care se confruntă cu situații critice în viață.

În 2023, aceste pachete aveau o valoare la raft de 390 lei.

Pentru a evalua necesitatea acordării acestor beneficii, autoritățile locale trebuie să efectueze o investigație adecvată.

În urma unei decizii a Ministerului Investițiilor, numărul 702/2024, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial, s-au definit și tipurile de produse alimentare incluse în pachetele distribuite.

Iată lista, așa cum a fost publicată de către Minister:

Ordinul nr. 702_778_98_2024
Ordinul nr. 702/778/98/2024 / SURSA FOTO: lege5.ro, captură ecran

Cum se intră în posesia pachetelor cu alimente

În cursul acestui an, beneficiarii vor fi responsabili pentru ridicarea pachetelor alimentare de la centrele specializate de distribuție.

Conform regulilor deja stabilite, persoanele defavorizate vor avea acces la pachetele cu alimente după prezentarea cardului de identitate, și după identificarea numelor lor conform listei. Cei care vor beneficia de aceste pachete vor semna de primire pentru ele.

Beneficiarii vor trebui să se deplaseze personal pentru a ridica pachetele cu alimente de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu.

Alegerea locațiilor pentru centrele de distribuire va fi făcută de către autoritățile locale responsabile cu administrația publică.

Cu toate acestea, în cazul beneficiarilor care nu se pot deplasa, autoritățile locale trebuie să se asigure că pachetul cu alimente este livrat la domiciliul sau reședința lor.

„Ne-am propus ca cea de-a șasea tranșă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuție a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paște.

Lucrăm împreună cu autoritățile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope în procesul de distribuție către beneficiari. În acest sens, am făcut un apel către toți primarii să etapizeze distribuția alimentelor în așa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus.

Pachetele conțin alimente de bază pe care toți românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători și este important ca acestea să le fie livrate la timp. Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranșă din ajutorul de 250 lei pentru alimente și mese calde pentru toți cei 2,4 milioane de români beneficiari.

Este un sprijin care va conta, cu siguranță, în această perioadă. Vom continua să protejăm securitatea alimentară și în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher. Și pentru că vorbim despre produse în cea mai mare parte românești, vom ajuta în acest fel și producătorii naționali”, declara Marcel Boloș despre această inițiativă, în 2023.