Românii au cumpărat anul trecut asigurari de locuinţe în valoare de 1,1 miliarde de lei, conform datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Pe de o parte, proprietarii din România îşi asigură locuinţele având în vederea faptul că statul îi obligă prin lege, iar pe de altă parte, campaniile de informare realizate de diverse companii de asigurare sau societăţi de brokeraj în asigurări i-a determinat să fie conştienţi de riscurile la care se expun în momentul în care îşi lasă casa neasigurată.

Asigurările pentru locuinţă, profitabile pentru asiguratori

Treptat, asigurările pentru locuinţă au devenit a doua sursă de venituri pentru companiile de profil (17% din totalul primelor brute subscrise pe piaţa de profil), în condiţiile în care pe primul loc se situează poliţele RCA (33%).

Asigurările pentru locuinţă vin însă cu un plus pentru asiguratori, spre deosebire de poliţele auto obligatorii, deoarece rata de daunalitate este cu mult mai scăzută, aspect care le face să fie profitabile pentru societăţile de profil. Anul trecut, despăgubirile care au trebuit să fie plătite către asiguraţii cu daune au reprezentat sub 20% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul poliţelor de locuinţă, şi anume 218 milioane de lei.

În schimb, în cazul asigurărilor auto obligatorii, plata despăgubirilor depăşeşte de cele mai multe ori valoarea primelor încasate.Astfel, aproape în fiecare an, rata daunei (raportul dintre indemnizaţiile brute plătite şi primele brute câştigate, indicator prin care se măsoară profitabilitatea unui segment de asigurare) a depăşit procentul de 100%.

Ce beneficii le oferă clienţilor asigurările de locuinţă?

Un proprietar poate alege între două tipuri de asigurări de locuinţă, asigurarea obligatorie şi asigurarea facultativă. Prima dintre acestea acoperă doar 3 riscuri: inundaţii din cauze naturale, alunecări de teren şi cutremure. În schimb, asigurarea facultativă prevede acoperirea unui număr mult mai mare de riscuri, printre care se numără incendiul, avarii accidentale din cauza apei din conductă sau răspundere civilă pentru terţi.

Clienţii beneficiază de cele mai multe ori de un preţ avantajos, puţin mai mare decât cel prevăzut pentru asigurările obligatorii, numărul de riscuri acoperite fiind vizibil mai mare.

În plus, în cazul asigurărilor facultative, clienţii pot veni şi cu propriile lor cereri în ceea ce priveşte asigurarea anumitor bunuri, care sunt adăugate ulterior sub forma unor clauze suplimentare.

Asigurările pentru locuinţă pot fi achiziţionate şi online, uşurând astfel procesul de încheiere a contractului între asigurat şi asigurator.