„Este o regulă care se știe de mii de ani că, întotdeauna când apare o boală, când apare o molimă, cei mai slabi sunt afectați în cea mai mare măsură. În cadrul economiei, nu multinaționalele, nu firmele mari sunt afectate cu prioritate, ci cele circa 600.000 de IMM-uri din România. Anul 2011 a adus o ușoară ameliorare, și aceasta s-a văzut în faptul că anumite categorii de IMM-uri, nu toate, au început să se stabilizeze, să redreseze, iar unele să înceapă chiar o ușoară revenire la nivelurile care au fost înaintea perioadei de criză”, a declarat, pentru Capital, Ovidiu Nicolescu.
Președintele CNIPMMR consideră că este nevoie ca statul să investească mai mult în programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. Argumentele acestuia sunt greu de combătut: întreprinderile mici și mijlocii reprezintă cea mai mare parte a economiei românești, așa că ar fi normal să li se acorde o atenție sporită, iar banii investiți în programele pentru IMM-uri s-a dovedit că au cele mai mari efecte multiplicatoare.
“Suma pe care a primit-o Agenția Națională pentru Programe privind Intreprinderile Mici și Mijlocii anul acesta, față de anul 2011, înregistrează o creștere cu aproape 50%, dar față de necesitățile sectorului este mult mult prea puțin. Este mult prea puțin deoarece e firesc ca sectorul care este predominant în economie ca locuri de muncă, ca PIB, ca export și contribuții la bugetul statului să primească mai mult. Nu numai că este normal, și este etic, și este corect, dar este și în interesul național. Din păcate, lobby-ul firmelor mari și al multinaționalelor este mai eficace decât cel făcut de intreprinderile mici si mijlocii. Noi am făcut mai multe analize, iar un studiu pe care l-am făcut și l-am înaintat și premierului Boc și noului premier, domnul Ungureanu, se referă la alocare unor sume mult mai substanțiale pentru IMM-uri, în special pentru programul Start-up. Noi am făcut un studiu pe trei variante în care demonstram că dacă se alocă anual înființării de IMM-uri prin programul Start-up 100 de milioane de euro, ceea ce este echivalentul a ceea ce s-a dat la alte firme mari, cum a fost la Oltchim sau la altele, s-ar obține în patru ani de zile o creștere de aproape 5% a PIB-ului, s-ar crea câteva sute de mii de locuri de muncă. Noi am demonstrat în studiul respectiv că cea mai mare rată de multiplicare o au banii alocați pentru inteprinderi mici și mijlocii. Normal, noi nu spunem că este singurul program care ar trebui finanțat, ar trebui finanțate toate programele, pentru că, așa cum ați precizat, atunci când avem aproape 100% din agenții economici IMM-uri, noi, în România având aproape 1.600 de firme mari și peste 600.000 de firme mici, normal că ele merită să le aloci mai mult, tocmai că sunt cele mai productive și au cele mai mari rezultate economice”, susține Ovidiu Nicolescu.
Acesta mai explică și de ce rolul pe care IMM-urile îl joacă în dezvoltarea economiei românești este cel mai important.
“Am văzut chiar acum două săptămâni rezultatul unui studiu la care am rămas efectiv uimit: IMM-urile din România aduc, comparativ cu multinaționalele, un procent dublu de valoare adăugată. O cifră uimitoare. Sigur, explicația nu rezidă în faptul că IMM-urile ar fi mai productive decât multinaționalele, ci în faptul că multinaționalele, prin tot felul de sisteme, exportă cea mai mare parte din valoarea adăugată, ea nu se adaugă la PIB-ul din România, se adaugă la PIB-ul țărilor din care provin. Este foarte clar că trebuie făcut un efort de majorare a sumelor pentru programele pentru IMM-uri, iar veștile relativ bune pe care le avem prin prisma prognozelor pe care le dă Guvernul privind creșterea economică în acest an ar trebui să se reflecte în primul rând prin finanțarea mai aproape de normal a programelor pentru IMM-uri, pentru că au cele mai mari efecte multiplicatoare, și economice, și sociale”, încheie Nicolescu.