Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) includ un grup mare de compuși organici, format în rezultatul proceselor de ardere incompletă a diferitor materiale organice: lemn, petrol, gazelor naturale, resturi organice.

Expunerea la HAP se face în principal pe cale inhalatoare, dar şi prin contact tegumentar sau ingestie de apă şi alimente
contaminate, potrivit MIT News.

Există peste 100 de compuși HAP emiși zilnic în atmosferă

Există peste 100 de tipuri cunoscute de compuși HAP emiși zilnic în atmosferă. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare s-au bazat doar pe măsurători ale unui singur compus, benzo (a) piren, pentru a evalua riscul unei comunități de a dezvolta cancer din cauza expunerii la HAP.

Acum insă oamenii de știință de la Centrul de Cercetare MIT au descoperit că benzo (a) pirenul poate fi un indicator slab al acestui tip de risc de cancer.

Într-un studiu din revista GeoHealth, echipa raportează că benzo (a) pirenul joacă un rol mic, aproximativ 11% în riscul global de a dezvolta cancer asociat cu HAP. În schimb, 89% din riscul de cancer provine din alți compuși HAP, dintre care mulți nu sunt reglementați direct.

Aproximativ 17% din riscul de cancer asociat cu HAP provine din „produse de degradare”

Interesant este că aproximativ 17% din riscul de cancer asociat cu HAP provine din „produse de degradare” – substanțe chimice care se formează atunci când HAP ajunge în atmosferă. Multe dintre aceste produse de degradare pot fi de fapt mai toxice decât HAP.

Echipam MIT speră că rezultatele vor încuraja oamenii de știință și autoritățile de reglementare să privească dincolo de benzo (a) piren, pentru a lua în considerare o clasă mai largă de HAP când evaluează riscul de cancer al unei comunități.

Reacții riscante

În simulările lor, cercetătorii au început cu 16 substanțe chimice HAP, inclusiv cu benzo (a) piren, și au urmărit concentrațiile acestor substanțe chimice. În total, echipa a evaluat 48 de specii de HAP.

Analiza a relevat că benzo (a) pirenul a avut o contribuție surprinzător de mică, de aproximativ 11%, la riscul general de a dezvolta cancer din cauza expunerii la HAP, la nivel global. 89% la sută din riscul de cancer provine din alte substanțe chimice. Și 17% din acest risc provine din produse de degradare.

Sursă foto: Dreamstime