Un studiu prezentat în cursul zilei de luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că o dublare a texelor pe alcool în Europa ar permite unui număr de 5.000 de persoane să nu moară anual. Totodată, sursa citată a îndemnat la o strângere a şurubului fiscal, relatează AFP.

Studiul OMS a fost publicat în revista medicală The Lancet, iar potrivit rezultatelor, zeci de mii de cazuri noi de cancer sunt raportate anual din cauza consumului de alcool. ”Se estimează că 10.700 de cazuri noi de cancer şi 4.850 de morţi legate de (consumul de) alcool ar putea fi evitate anual în regiunea europeană a OMS, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice”, subliniază într-un comunicat aripa europeană a OMS.

OMS Europa mai precizează că aceste cifre reprezintă paroximativ 6% dintre cazurile noi şi dintre morţile din cauza cancerelor legate de consumul de alcool. La rândul ei, ONU subliniază că o creștere a taxelor impuse băuturilor alcoolice ar putea fi de mare ajutor în acest sens.

Creșterea taxelor pentru alcool ar putea salva vieți

O ”creştere a texelor impuse băuturulor alcoolice este una dintre cele mai bune răpsuri” în vederea unei reduceri a numărului morţilor de cancer, cu ”un impact potenţial mare” şi cu ”rezultate pozitive în toate ţările”, consideră agenţia ONU.

De cealaltă parte, OMS consideră că nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice rămân ”slab” în numeroase ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), unde creşterea lor ar urma să aibă unul dintre cele mai puternice impacturi.

Studiul OMS arată că Rusia, Regatul Unit şi Germania sunt ţările care ar salva cel mai mare număr de vieţi prin impunerea acestei măsuri fiscale şi s-ar evita respectiv 725, 680 şi 525 de morţi. În același timp, sursa citată mai arată că 1,4 milioane dintre cele 4,8 milioane de cancere înregistrate anual în Europa, dar şi 650.000 de decese au ”legătură cu ”consumul de alcool.

În acest context, între acestea, OMS estimează că 180.000 de cazuri şi 85.000 de morţi sunt cauzate în mod direct de consumul de alcool. Totodată, sursa citată mai arată că numărul vieţilor salvate de o dublare a taxelor ar viza cancerul la sân (1.000 de morţi pe an) şi cancerele colorectale (1.700).

Amintim faptul că consumul de alcool are o legătură cu şapte tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân.