“Tranzacția implică acțiunile Băncii Românești (BROM) deținute de Banca Națională a Greciei (NBG – entitate comercială), precum și achiziția portofoliului suplimentar din România aparținând altor subsidiare ale NBG”, se arată în comunicat remis de OTP Bank România. . În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016).

Conform sursei citate, cele două bănzi nu au dorit să dezvăluie valoarea tranzacției. 

Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, potrivit bilanțului total de la finalul anului 2016, cu o cotă de piață de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât și corporate. La sfârșitul anului trecut, bilanțul total al Băncii Românești, împreună cu alte active, atingea 1,57 miliarde euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,148 miliarde euro și capitaluri proprii de 145 milioane euro. În prezent, Banca Românească are 1148 angajați, 109 filiale și 118 ATM-uri.

Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, este a 11-a cea mai mare bancă din România. Ultima achiziție a unei instituții financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.

Reprezentanții OTP Bank România țin să menționează că această tranzacție nu va afecta clienții Băncii Românești. “OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, se arată în comunicat.

 

Tranzacția ar putea fi încheiată la începutul anului viitor

Reprezentanții OTP Bank estimează că tranzacția să fie finalizată la începutul anului viitor, după validarea acesteia de către autoritățile competente. Aceștia spun că sunt interesați și de alte tranzacții, dar acestea vor fi luate în calcul doar după finalizarea procesul de integrare a Băncii Românești

Această nouă achiziție demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să își consolideze prezența în regiune, a declarat László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului. Acesta a adăugat: Această tranzacție este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group.

“Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluția OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci”, a declarat László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank

La rândul său, László Diósi, Directorul General al OTP Bank România, a menționat că se așteaptă la un proces ușor de integrare, atât pentru clienții, cât și pentru echipa Banca Românească. “Activele strategice și abilitățile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din țară. Datorită activității sale de creditare susținute, noua instituție va contribui la dezvoltarea economiei românești prin sprijinirea și finanțarea mai intensă a IMM-urilor și a companiilor”, a spus, în comunicat, László Diósi.