207-50772-oskar3.jpgIberdrola Renovables, pentru că a primit de la Transelectrica licenţa de ra­cord la sistemul energetic naţional a unor turbine eoliene cu o putere totală de 1.500 de MW. Proiectul Dobruja (Dobrogea), care va cuprinde 50 de parcuri eoliene, va fi cel mai mare proiect din lume de acest gen. Producţia va acoperi necesarul de energie pentru aproape un milion de locuinţe şi va duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 2,6 milioane de tone. Grupul spaniol îşi implementează toate proiectele din România prin firma Eolica Dobrogea.

207-50773-oskar2.jpgCristian Ţărău şi Şuşman Norbert, pentru că au obţinut lo­cul 3 în runda finală europeană a competiţiei Banks in Action Challenge, desfăşurată la Bruxelles. Elevii pregătiţi de profesorul Virgil Blage de la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea s-au calificat în finală alături de echipe din Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia şi Serbia. Pentru a câştiga, ei au fost puşi în situaţia să explice noţiunea de risc şi să poată analiza rapid informaţii financiare şi de afaceri. În România, programul de educaţie financiară pentru tineri „Băncile şi sistemul bancar“ este derulat de Junior Achievement (JA) în liceele din ţară, cu sprijinul financiar al Citibank România şi Citi Foundation.

207-50774-oskar1.jpgCosmin Mălureanu, pentru că a câştigat marele premiu în cadrul competiţiei internaţionale The JA-YE Young Entrepreneur of the Year 2010. Mălureanu (28 de ani) a reuşit să convingă juriul de la Bruxelles că, într-un an economic dificil, poate conduce o afacere de succes. Ascendia Design, firma pe care a înfiinţat-o în 2007, are ca obiect de activitate servicii de design, eLearning şi web development. La cea de-a treia ediţie a competiţiei internaţionale The JA-YE Young Entrepreneur of the Year Award, cei 25 de tineri antreprenori europeni nominalizaţi câştigători au creat împreună un număr de 280 de joburi, companiile lor însumând o cifră de afaceri de peste două milioane de euro.