76-7948-oskar5.jpgCristian Nemescu, regretatul regizor român, pentru că filmul său, „California Dreamin’ (nesfârşit)“ a obţinut premiul „Satyajit Ray“, decernat pentru creaţii de debut, la cea de-a 51-a ediţie a Times London Film Festival. Regizorul indian Satyajit Ray este unul dintre cei mai mari cineaşti ai secolului XX, câştigător al unui Oscar pentru întreaga carieră, în 1992. În premieră, în acest an, festivalul a inclus trei producţii din România: „California Dreamin’ (nesfârşit)“, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ (Cristian Mungiu) şi „Acasă“ (Paul Negoescu).

76-7949-oskar4.jpgFundaţia La Caixa, înfiinţată de banca spaniolă omonimă, pentru că a vernisat, la Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia „Arta spaniolă din secolul XX“, care cuprinde 24 de opere ale celor mai importanţi 14 artişti ai mişcării abstracte de după Războiul Civil din Spania. Evenimentul a fost prilejuit de deschiderea primei sucursale din România a băncii. Fundaţia privată „La Caixa“ este cea mai importantă din Spania şi a şasea din lume în ceea ce priveşte fondurile financiare deţinute.

76-7950-oskar3.jpgTeatrul Luni de la Green Hours, din Bucureşti, şi directorul său, Voicu Rădescu, pentru că organizează, în perioada 1-17 noiembrie, un Festival naţional de teatru off (al independenţilor), intitulat fNT LUNI. Aceasta este una dintre cele mai ample astfel de manifestări din ultimii ani. Festivalul organizat de Teatrul Luni se desfăşoară în paralel cu ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru (3-15 noiembrie).

76-7951-oskar2.jpgInstitutul Cultural Român (ICR) din Viena, pentru că organizează primul Festival de film românesc din Austria (8 – 12 noiembrie). În afară de câştigătorul Palme d’Or din acest an, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, programul cuprinde şi proiecţii ale altor filme reprezentative pentru „noul val“ al cinematografiei româneşti: „Legături bolnăvicioase“ (Tudor Giurgiu), „Hârtia va fi albastră“ (Radu Muntean), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii“ (Cătălin Mitulescu) şi „California dreamin’ “.

76-7952-oskar1.jpgKreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), instituţie financiară germană, pentru că a lansat şi în ţara noastră Fondul European pentru Europa de Sud-Est, specializat în acordarea de împrumuturi către bănci în vederea creditării IMM-urilor. Fondul are o capitalizare de 600 de milioane de euro, este administrat de KfW şi activează pe pieţele din România, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Muntenegru şi Albania. Printre acţionarii fondului se află BERD şi IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale).