Toata lumea este de acord ca desfasurarea simultana a doua tirguri cu acelasi obiectiv, promovarea ofertelor de turism, este totusi prea mult pentru Rominia. Cu toate acestea la Palatul Parlamentului (fosta Casa a Poporului), i perioada 25–28 octombrie a.c. se va desfasura tirgul international de turism, denumit Roumanian International Tourism Show (RITS), organizat de Export Consult, i timp ce sub cupola Complexului expozitional Romexpo va avea loc Tirgul National de Turism (TNT), organizat de Romexpo si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT). Explicatia acestei situatii, cel putin bizare, consta i aparitia a doua grupuri de interese, unul i jurul ANAT, si celalalt gravitind i proximitatea Autoritatii Nationale din Turism. De asemenea si firmele organizatoare, Romexpo si Export Consult, se afla pe pozitii imposibil de armonizat, colaborarea dintre acestea fiind exclusa.
Argumentele aduse de ANAT i sprijinul deciziei de a nu mai participa la RITS si organizarea unui tirg separat sunt de natura pur comerciala, sustine Alin Burcea, vicepresedintele asociatiei si presedintele agentiei de turism, Paralela 45. „in 1996, la prima editie nici nu am fost consultati de Ministerul Turismului referitor la organizarea acestui tirg. Propunerile noastre de schimbare a datei si a locului de desfasurare nu au fost luate i considerare. Culmea penibilului a fost atinsa isa i 1998, cind tirgul organizat la Palatul Parlamentului s-a suprapus cu sarbatorirea zilei nationale a Rominiei”, afirma vicepresedintele ANAT.
in schimb, RITS se bucura de sprijinul celorlalte organizatii, asociatii profesionale si patronale din industria turismului: Federatia Patronala din Turism (FPT), Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Federatia Industriei Hoteliere din Rominia (FIHR), Organizatia Patronala din Turismul Balnear (OPTBR), Asociatia Tur-Operatorilor (ATOR) si Roumania Convention Bureau.
Principala deosebire dintre aceste asociatii si ANAT o constituie forma de proprietate. in timp ce membrii ANAT sunt societati cu capital integral privat, i celelalte asociatii predomina societatile la care statul detine ica o participare semnificativa.
De remarcat ca totusi concurenta a fost benefica, cel putin din punct de vedere comercial, taxele de participare la RITS reducindu-se considerabil fata de editiile anterioare. De la 150 dolari/ mp,
s-a ajuns ca la editia a V-a, pentru firmele rominesti, oferta sa fie redusa la 65 dolari/mp. La RITS se acorda asociatiilor profesionale standuri gratuite de 9 mp.
Firmele membre ale acestor asociatii care nu pot participa cu stand propriu pot contracta spatii mai mici grupate linga standul asociatiilor, contribuind cu cota parte la cheltuielile comune. Principalul neajuns al organizarii RITS la Palatul Parlamentului ramine accesul dificil al publicului, cu toate ca va fi ifiintata o linie speciala de autobuze pe durata desfasurarii manifestarii.
Concurenta scade taxa de participare
De cealalta parte, Romexpo programeaza, pe linga TNT si Romhotel – tirg specializat i dotari hoteliere si pentru restaurante, amenajat chiar i acelasi spatiu expozitional. Astfel se spera ca afluxul de public sa creasca. Acesta este unul dintre principalele scopuri ale oricarei manifestari de acest gen. La TNT tarifele sunt de 30 – 40 USD/mp pentru membrii ANAT si de 70–80 USD pentru ceilalti participanti. Din dorinta de a cistiga cit mai multi participanti, dar mai ales pentru a cistiga participare internationala, expozantilor straini li se acorda standuri gratuite.
Organizatorii celor doua tirguri mizeaza fiecare pe cite o participare care va depasi 100 de societati. Diferenta consta i faptul ca la RITS vor participa 15 autoritati nationale de turism precum si doua locale. in opinia ANAT, acest lucru nu este foarte important, contractele comerciale nefiind semnate cu reprezentantii oficiali ai unor institutii guvernamentale.
Daca manifestarea de la Palatul Parlamentului a ajuns la cea de-a cincea editie anuala, TNT este i al doilea an de existenta, aceasta avind isa doua editii anuale: una de primavara si una de toamna. Nici una dintre asociatiile implicate i aceste manifestari nu au conditionat participarea propriilor membrii la vreunul dintre aceste tirguri, de altfel, nici nu o puteau face, dar societatile de turism, i marea lor majoritate se vad puse i situatia de a opta acum pentru una dintre ele, putini putindu-si permite o dubla participare.
Poate ca anomalia iscata i acest an va conduce la organizarea unui singur tirg de turism care sa reuneasca un numar dublu de participanti si sa dea o imagine de ansamblu a ofertei de turism, industrie prea putin exploatata pina i prezent. Sau legea concurentei va decide care dintre tirguri este viabil si va supravietui.