Pentru a veni în ajutorul companiilor IT în special, pentru care modificările introduse prin Ordonanță 79/2017 aduc un cost suplimentar de aproximativ 7-8% dacă doresc să mențină același salariu net al angajaților, Ministerul Finanțelor modifică formulă de reținere a contribuției de asigurări de sănătate (CASS) datorată la nivelul angajaților, astfel încât  o parte din această contribuție să fie suportată de stat.

Însă această prevedere se aplică pentru contractele de muncă aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 și cu condiția ca angajatorii să majoreze salariul brut cu cel puțin 20% față de nivelul salariului brut din decembrie 2017, pe  perioada de aplicare a articolului 1 din Ordonanță (adică până la 31 decembrie 2018).

„Cele două condiții de mai sus defavorizează pe de o parte companiile care aduc noi angajați (și pentru care, în formă actuală a ordonanței, statul lasă costul suplimentar integral în sarcina comaniilor), dar cel mai important, defavorizează angajatorii din IT care au mărit déjà salariul brut cu mai mult de 20%”, a declarat Daniela Oprescu, Director Tax KPMG.

„Cum concurența pe piață IT este foarte mare și companiile fac eforturi în găsirea și păstrarea angajaților din IT, multe companii au decis, din respect față de angajații lor, să suporte acest cost suplimentar, acordând măriri de 27-28% la salariul brut, preluând astfel integral costul suplimentar de aproximativ 7% adus prin transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a mai spus Daniela Oprescu.

Ea semnalează un alt aspect neluat în considerare de către guvernanți, și anume faptul că formula de calcul a CASS reținut de la angajați ignoră realitatea din piața de IT, unde companiile acordă pachete salariale complexe angajaților, incluzând beneficii în bani și natură, pentru a-i fideliza și motiva.

„Astfel, cu cât pachetul salarial este mai complex și numărul beneficiilor salariale mai mare, cu atât mai puțin pot beneficia aceste companii de suportul acordat de stat prin preluarea unei părți din CASS. Aceasta deoarece formulă de calcul a CASS reținut pornește de la venitul brut din 2018 (care include salariu plus toate avantajele impozabile) din care se scade, după CAS, salariul net din decembrie 2017, adică mult mai puțîn în unele cazuri. Automat suma reținută în contul CASS de la angajați crește, iar aportul statului va fi practic nul”, a explicat oficialul KPMG.

 

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă privind măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariaţi, angajaţi din IT, cercetare-dezvoltare şi inovare, sezonieri, salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav, dar şi angajaţii part-time, a anunţat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Executivului.

„Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Guvernului României a fost introdusă şi adoptată o ordonanţă de urgenţă privind măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariaţi. Este vorba despre angajaţi din patru domenii, patru categorii: domeniile IT, care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, cei care lucrează în cercetare – dezvoltare, inovare, cei care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier, precum şi salariaţii care sunt încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Măsura se aplică pentru veniturile obţinute în anul 2018 şi asigură, este foarte important, acelaşi nivel al veniturilor din salarii şi asimilate salariilor realizate în anul 2017, astfel încât angajatorii acestora să nu fie obligaţi la un efort financiar suplimentar”, a precizat Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern. 

El a precizat că „acordarea acestei facilităţi este condiţionată de majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din decembrie 2017, având în vedere transferul sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat”. 

„Este şi o formulă de calcul pentru aceste categorii de angajaţi. Practic, prin acest act normativ statul român suportă de la bugetul de stat o parte din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajat, formula de calcul se aplică venitului brut al angajatului pentru a determina partea de contribuţie socială de sănătate care urmează să fie compensată de la buget. Precizez că valoarea reprezentând diferenţa pozitivă dintre contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi calculată potrivit prevederilor Codului fiscal şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă se stabileşte de angajator şi se evidenţiază distinct ca sumă dedusă în declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, pe scurt formularul 112. Persoanele care desfăşoară acelaşi tip de activitate, din cele patru domenii despre care v-am vorbit, cele patru categorii, dar sunt angajate în instituţii publice nu beneficiază de această scutire, întrucât salariile acestora au fost majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale”, a arătat Barbu.