”Una dintre condiţiile puse de ALDE şi acceptate de PNL pentru susţinerea Guvernului Orban a fost aceea că chestiunea privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se rezolvă prin dezbatere parlamentară şi nu prin OUG sau asumarea răspunderii”, afirmă Vosganian într-o postare pe Facebook.

El subliniază că la punctul 3, Acordul politic dintre ALDE şi PNL prevedea următoarele: „Modificarea legislaţiei în domeniul Justiţiei se va face numai prin dezbatere şi aprobare parlamentară.”

”Aşadar, înainte de a decide în privinţa SIIJ, Guvernul trebuie să ne spună dacă Acordul politic dintre ALDE şi PNL mai rămâne valabil”, conchide Vosganian.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în debutul şedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi. “Analizăm propunerea, de principiu mi se pare o propunere corectă şi ea e şi în programul de guvernare”, a spus premierul Ludovic Orban. Memorandumul referitor la desfiinţarea Secţiei Speciale s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.