În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, Ludovic Orban a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunitățile locale.

Prima vizează asigurarea cofinanțării necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Un alt obiectiv presupune alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor de care beneficiază însoțitorii acestor persoane. În acest context, s-a analizat acoperirea sumelor cheltuite pe indemnizațiile de handicap, de circa 200 de milioane de lei.

Totodată, s-a analizat acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcționarea serviciilor curente oferite cetățenilor de către administrația locală.

O altă temă adusă în discuție de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase pe care reprezentanții administrației trebuie să le parcurgă în pregătirea și implementare proiectelor de dezvoltare locală.

În acest context, șeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative și informatizarea activității administrației, astfel încât implementarea investițiilor să fie susținută inclusiv prin reducerea numărului de avize și prin digitalizarea activităților.

La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.