Orașul în care se moare de COVID la fiecare șase minute. Mai precis este vorba despre statul brazilian Sao Paulo. Acesta a anunțat vineri că restaurantele și barurile se vor închide de la ora 20:00 în cursul săptămânii dar și pe durata weekendului. Măsura dorește să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus, pandemie care ucide o persoană la fiecare șase minute.

Măsurile vor intra în vigoare până la 7 februarie în aglomeraţia urbană Sao Paulo şi în majoritatea municipalităţilor din statul cel mai bogat şi mai populat al Braziliei, declarate “în faza roşie”.

“Al doilea val al coronavirusului loveşte lumea iar efectele sale se fac simţite şi în Brazilia şi în statul Sao Paulo”, a declarat guvernatorul statului, Joao Doria. “Creşterea numărului de cazuri, de spitalizări şi de decese este extrem de îngrijorătoare”, a adăugat el.

Orașul în care se moare de COVID la fiecare șase minute

Joao Gabbardo, coordonatorul celulei de luptă împotriva coronavirusului, a declarat că, în statul Sao Paulo, există un mor la fiecare șase minute.

“Scenariul următoarelor zile nu este deloc liniştitor. Din contră, este sumbru. Există riscul ca, dacă Sao Paulo nu va lua măsuri în scurt timp, paturile de la terapie intensivă să lipsească”, a avertizat el.

Coordonatorul celulei de luptă împotriva noului coronavirus a declarat că nu va da înapoi chiar dacă președintele Jair Bolsonaro se opune oricărei forme de lockdown sau încetinire a activității economice.

“Sao Paulo nu are un guvern populist care îşi abandonează cetăţenii”, a adăugat el, într-o aluzie directă la preşedinte, împotriva căruia ar putea candida la prezidenţialele din 2022.

Amintim că Brazilia a lansat în această săptămână, cu întârziere, campania naţională de vaccinare a celor 212 milioane de locuitori care se va confrunta rapid cu lipsa dozelor, potrivit experţilor.

Ţara a înregistrat circa 215.000 de morţi, dintre care 51.000 numai în statul Sao Paulo, şi deplânge în prezent peste 1.000 de decese zilnic, relatează AFP.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu