Consilierii locali au aprobat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local Vaslui, suspendarea la cerere a plăţii chiriilor, redevenţelor şi a prestaţiilor datorate bugetului local, pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit proiectului de hotărâre supus dezbaterii în CL Vaslui, de această măsură vor beneficia persoanele fizice şi juridice care fac dovada că şi-au întrerupt în totalitate activitatea ca urmare a efectelor deciziilor luate de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate.

„Pentru a beneficia de suspendarea plăţii chiriilor, redevenţelor şi a prestaţiilor pe perioada stării de urgenţă, persoanele fizice şi juridice trebuie să prezinte o solicitare scrisă în acest sens şi o declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte întreruperea totală a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate”, se arată în hotărârea votată de consilieri.

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a aprobat şi reducerea cu 50% a cuantumului chiriilor, redevenţelor şi a prestaţiilor datorate bugetului local al municipiului Vaslui, de către persoanele fizice şi juridice care şi-au întrerupt parţial ori şi-au redus activitatea ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, scrie Agerpres.

Proiect similar, la nivelul întregii ţări, aşteaptă o decizie a preşedintelui Iohannis

Un proiect similar de lege, depus de PSD, a fost adoptat, miercuri, şi de către Camera Deputaţilor. Proiectul permite chiriașilor să solicite amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență.

Potrivit prevederilor stabilite, „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”.

Proiectul merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare, însă rămâne de văzut ce decizie va lua şeful statului.