Valoarea medie a locuinţelor din Cluj-Napoca o devansează pe a celor din Bucureşti, stabilită la 1.018 euro/mp, însă raportat la nivelul Sectoarelor din Capitală, situaţia este diferită. Datele colectate de evaluatorii ANEVAR în perioada iulie 2015 – iulie 2016, plasează Sectorul 1 în fruntea celor mai scumpe localităţi din ţară, cu o valoare medie de piaţă de 1.246 euro/mp. Acesta este urmat la distanţă de Sectorul 3 cu o valoare de 1.070 euro/mp, care rămâne peste nivelul calculat în Cluj-Napoca. Abia Sectorul 2, cu o valoare de 1.023 euro/mp, trece în spatele oraşului din Ardeal şi acesta este urmat de Sectorul 6 (983 euro/mp) şi Sectorul 4 (940 euro/mp).

Valoarea medie din Timişoara, calculată la 933 euro/mp, o depăşeşte pe cea din Sectorul 5 al Bucureştiului, unde aceasta este de 927 euro/mp.

Topul oraşelor unde locuinţele au cele mai mari valori de piaţă din ţară este continuat de Constanţa, cu 897 euro/mp, şi Iaşi, cu 887 euro/mp.

Informaţiile utilizate pentru realizarea indicelui ANEVAR sunt colectate din rapoartele de evaluare pe care evaluatorii le întocmesc la cererea băncilor înainte ca o locuinţă să fie tranzacţionată prin credit. În perioada de un an analizată de asociaţia profesională s-au întocmit 95.804 rapoarte de acest fel. Valoarea totală de piaţă a proprietăţilor rezidenţiale evaluate între iulie 2015 şi iulie 2016 se ridică la 6,5 mld. euro, din care 3,4 mld. euro sunt apartamente în bloc. Doar valorile apartamentelor din blocuri au fost luate în calcul la realizarea indicelui imobiliar.

Creşteri impresionante

Experţii ANEVAR au constatat în trimestrul doi al acestui an că cele mai mari creşteri ale valorii de piaţă comparativ cu trimestrul întâi al anului au fost în Miercurea-Ciuc, unde valoarea locuinţelor evaluate a crescut cu peste 10%.

Un alt oraş cu creşteri mari de la un trimestru la altul este Focşani, unde valoarea medie a locuinţelor evaluate s-a majorat cu 9,38%. Deva a consemnat o creştere de 8,86%, iar Târgu-Jiu şi Sibiu, circa 6%. Pe primele zece poziţii în privinţa creşterii valorilor trimestriale se mai plasează oraşele Buzău, Botoşani, Bacău, Galaţi şi Târgovişte, cu majorări de peste 5%.

Asta nu înseamnă că preţul locuinţelor din aceste localităţi a crescut, ci că în acea perioadă au fost evaluate proprietăţi mai valoroase.