Există tot mai multe dovezi care sugerează că pierderea bruscă a unei ore de somn, așa cum se întâmplă când dăm ceasul cu o oră înainte, este dăunătoare sănătății, scrie IrishTimes. În primele zile de după trecerea la ora de vară, mulți oameni suferă de probleme precum iritabilitate, somn mai slab și mai puțin, oboseală în timpul zilei și funcție imunitară redusă.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și o serie de accidente la locul de muncă pot avea loc în primele săptămâni după schimbarea orei, comparativ cu alte perioade ale anului. Având în vedere că toate aceste lucruri, mulți medici și oameni de știință se opun legislației care ar impune ca ora de vară să fie permanentă.

Un interes din ce în ce mai mare pentru cronoterapie

Dincolo de beneficiile pentru sănătate (o trecere la ora standard permanentă) versus beneficiile economice (o trecere la ora de vară) ale schimbării orei, există un interes din ce în ce mai mare pentru cronoterapie – tratamentul unei boli care încorporează caracteristicile organismului și cicluri sale naturale.

În 2017, Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young pentru descoperirile lor în domeniul mecanismelor moleculare care controlează ritmul circadian. Munca lor a stimulat cercetarea și interesul pentru cronoterapie, făcând o legătură între ritmurile circadiene și tratamentul cancerului.

Un ritm circadian este orice proces biologic care afișează o oscilație endogenă, antrenabilă, de aproximativ 24 de ore. Aceste ritmuri de 24 de ore sunt conduse de un ceas circadian și au fost observate pe scară largă în plante, animale, ciuperci și cianobacterii.

Ritmurile circadiene cuprind diverse elemente care influențează obiceiurile alimentare, temperatura corpului și durata somnului

Ritmurile circadiene cuprind diverse elemente care influențează aceste intervale, inclusiv obiceiurile alimentare, temperatura corpului și durata somnului, precum și factori externi precum întunericul și lumina.

Cronoterapia în tratamentul oncologic implică sincronizarea timpului în care medicamentele împotriva cancerului sunt administrate, cu ritmul circadian natural al pacientului, cu scopul de a reduce cât mai mult efectele secundare, sporind în același timp eficacitatea medicamentului.

Cronoterapia trebuie personalizată pentru fiecare pacient în parte

Acest lucru implică administrarea unor medicamente atunci când celulele sănătoase sunt cel mai puțin predispuse la toxicitatea acestor medicamente sau când celulele canceroase sunt mai vulnerabile la efectele medicamentului. Cercetarea cronoterapiei este complexă, nu în ultimul rând din cauza variațiilor individuale ale ritmurilor noastre circadiene. Eficacitatea cronoterapiei este legată de cronotipul fiecrăruia (dacă ești o persoană matinală sau nu). Acest lucru se corelează cu activitatea moleculară internă a fiecărui individ.

Prin urmare, cronoterapia trebuie personalizată pentru fiecare pacient în parte, chiar dacă un anumit timp de administrare a medicamentului este, în medie, mai bun pentru majoritatea pacienților. Nu doar că oamenii au momente mai bune pentru administrarea medicamentelor, dar și medicamentele respective pot avea momente specifice în care eficiența lor este mai mare. Deoarece fiecare clasă de chimioterapie are o metodă individualizată de ucidere a celulelor, fiecare medicament are o fereastră de timp în care devine cel mai productiv.

De exemplu, s-a constatat că fluorouracilul, un medicament pentru chimioterapie administrat pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, funcționează cel mai bine noaptea, în timp ce oxaliplatina, un medicament utilizat pentru tratarea cancerului colorectal avansat, a funcționat cel mai bine atunci când este administrat după-amiaza.

Ce s-a descoperit la pacienții cu tulburare bipolară

Posibilele beneficii ale cronoterapiei nu se limitează la cancer. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit beneficii semnificative pentru pacienții cu tulburare bipolară care au luat antidepresive la trei intervale specifice, în funcție de ritmurile lor circadiene.

Probabil că ultimul lucru de care are nevoie un pacient care face cronoterapie este o schimbare regulată a ceasului. Trecerea la ora de vară permanentă sau la ora standard permanentă poate fi mai puțin importantă pentru sănătatea noastră decât încetarea modificării timpului.