Ora de iarnă 2021. Când se dă ora în România. Cea mai lungă duminică din an, în octombrie

România trece la ora de iarnă luna aceasta! Modificarea are loc întotdeauna în ultima duminică din lună.

Va fi cea mai lungă zi din an; dormim mai mult!

Aşadar ora de iarnă va intra în vigoare oficial, în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Duminica de 31 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, iar ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Comisia Europeană a cerut în mod repetat renunţarea la schimbarea orei de vară şi păstrarea doar a orei standard, de iarnă, însă ţara noastră nu a luat încă o decizie fermă în acest sens, până acum.

Persoanele cele mai afectate de probleme după trecerea la ora de iarnă

Copii şi persoanele în vârstă resimt cel mai puternic schimbarea orei, afirmă specialiştii.

Ora de iarnă 2021. Când se dă ora în România. Cea mai lungă duminică din an, în octombrie

Potrivit studiilor realizate până acum, adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni. În cazul în care se va ajunge la suprasolicitare, medicii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că persoanele care devin agitate odată cu schimbarea orei s-ar putea confrunta cu probleme mari de sănătate.

Potrivit unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie s-a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

Atenţie la aceste simptome. Grijă mare pentru cei cu probleme de inimă!

Majoritatea celor care au participat la acest studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Totuşi, efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.

Ora de iarnă 2021. Când se dă ora în România. Cea mai lungă duminică din an, în octombrie

Printre problemele cele mai frecvente după schimbarea orei se numără insomniile, oboseala, nervozitatea sau durerile de cap. Dereglarea ritmului biologic poate duce şi la probleme de concentrare. Cu toate că schimbarea la ora de iarnă este mai uşoară, pentru că primim o oră în plus de odihnă, ceasul biologic nu se poate obişnui imediat cu noua oră.

Pe lângă modificările legate de somn, alte simptome întâlnite în următoarele câteva zile sunt astenia, vertijul, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare sau modificarea apetitului.

Persoanele care au probleme de inimă trebuie să fie foarte atente, spune medicul de familie Ruxandra Constantina: „Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular.”

Ora de iarnă 2021. Când se dă ora în România. Cea mai lungă duminică din an, în octombrie