‘A fost un proces corect, transparent şi bine organizat, la standardele europene, deşi am fost ghinionişti pentru că am plătit mai mult pentru aceste licenţe. Consider că pentru această piaţă a fost foarte scump dacă comparăm la populaţie şi pe locuitor. Suntem bucuroşi că rămânem în România încă 15 ani, chiar dacă pe lângă cele aproape 700 de milioane de euro care vor fi plătite pe licenţe vor urma şi investiţii clasice de circa 100 de milioane de euro’, a declarat, marţi, Jean-François Fallacher, CEO Orange România, într-o conferinţă privind tendinţele evoluţiei tehnologice din piaţă.

La rândul său, şeful Vodafone România, Inaki Berroeta, a precizat că investiţiile în reţeaua 4G vor fi costisitoare şi va fi nevoie şi de refinanţarea unor procese.

‘Investiţiile vor fi semnificative pentru că vom avea tehnologii de ultimă generaţie. Motivul pentru care România are infrastructura mobilă de acum se datorează industriei care a fost capabilă să păstreze un echilibru între profit şi investiţii. Există şi mult trafic internaţional care soseşte în România deşi preţurile de retail sunt încă destul de scăzute. În Europa industria încearcă să reducă costurile şi să fie mai eficientă’, a spus CEO Vodafone România, Inaki Berroeta.

De asemenea, Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote & Romtelecom, afirmă că grupul are resurse financiare pentru a investi în reţeaua 4G grupul înregistrând o creştere semnificativă în ultimii ani.

‘Avem resurse financiare pentru investiţii dacă am cumpărat aceste licenţe. Cosmote a crescut destul de bine în ultimii 4 ani în România şi avem în spate şi grupul OTE. Avem o piaţă bună în România şi noi nu cerem decât ca piaţa să funcţioneze sănătos’, a spus Stefanos Theocharopoulos.

În urma licitaţiei organizate de ANCOM, statul român va câştiga din atribuirea resurselor de spectru 682,13 milioane de euro, cantitatea atribuită fiind de 485 MHz.

Taxele de licenţă vor fi achitate eşalonat, în funcţie de blocurile de frecvenţe aferente până la data de 30 noiembrie 2012, respectiv până la 30 iunie 2013, sumele fiind vărsate în totalitate la Ministerul Finanţelor.

Toţi cei cinci operatori participanţi la cea mai mare licitaţie de telefonie mobilă organizată vreodată în România şi-au adjudecat frecvenţe, fie în benzile 900 Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G, fie în cele de 800 MHz si 2600 MHz, care sunt aşteptate pentru servicii 4G care vor permite viteze de până la 10 ori mai mari decât celei din 3G.
SURSA: Agerpres