La sfarsitul anului 2005 cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa s-a apropiat de zece procente, iar numarul abonatilor a depasit 430.000, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

“Daca la jumatatea anului trecut furnizorii alternativi aveau o cota de piata de 4,1% ca numar de clienti, datele preliminarii ne permit sa apreciem ca la sfarsitul anului 2005 aceasta s-a apropiat de zece la suta, numarul de abonati trecand de 430.000. Numarul utilizatorilor care au ales oferta alternativa s-a dublat practic in a doua jumatate a anului trecut”, a declarat Alexandrina Hirtan, vicepresedinte ANRC.

Pe segmentul convorbirilor internationale, furnizorii alternativi detineau, la 30 iunie 2005, o cota de piata de aproape 40%, tarifele inregistrand o scadere de pana la 70%.

Pe piata telefoniei mobile numarul utilizatorilor depasea 13,35 milioane la sfarsitul anului 2005, ceea ce marcheaza o crestere de 30% fata de sfarsitul anului 2004. Rata de penetrare era de peste 61%, mai mare cu 9% fata de sfarsitul primului semestru al anului 2005.

“Masurile anuntate de ANRC pentru anul 2006, in acord cu cele mai bune practici europene in domeniu, vor impulsiona si mai mult dezvoltarea concurentei pe piata de comunicatii din Romania. Fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile ale operatorilor Mobifon si Orange Romania, introducerea regulilor pentru portabilitatea numerelor si preselectarea transportatorului, imbunatatirea ofertelor de referinta ale Romtelecom pentru interconectare si pentru accesul neconditionat la bucla locala vor oferi sanse mai bune celor care investesc in infrastructuri si servicii alternative, in beneficiul utilizatorului roman si a posibilitatii sale de a alege ca orice alt utilizator european,” a precizat Alexandrina Hirtan.


Sursa: Capital, 20 februarie 2006