Israel a amânat acțiunea terestră în Gaza

Israelul a fost de acord să amâne incursiunea terestră în Fâșia Gaza, anunță presa internațională. Decizia a venit după ce Statele Unite ale Americii (SUA) au precizat că trebuie să trimită sisteme de apărare antirachetă în regiune pentru a proteja trupele americane de acolo.

Presa de peste ocean a citat oficiali americani și israelieni atunci când au oferit informația.

Potrivit oficialilor americani, sistemele de apărare antirachetă americane ar putea fi instalate chiar la finalul săptămânii în curs.

Pe de altă parte, oficialii israelieni spun că iau în considerare furnizarea de ajutor umanitar pentru cei din Gaza. De asemenea, ei spun că se mai iau în considerare și eforturile diplomatice. Ele au ca scop eliberarea celor răpiți de gruparea Hamas.

israel hamas
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenințările la adresa trupelor americane, o prioritate

Oficialii menționați anterior au mai spus că amenințările la adresa trupelor Statelor Unite ale Americii (SUA) au fost dintotdeauna o primă preocupare.

Presa de peste ocean a mai spus că Washingtonul va monta sisteme de apărare pentru trupele din:

  • Irak
  • Iordania
  • Kuweit
  • Arabia Saudită
  • Siria
  • Emiratele Arabe Unite

Pe lângă armata americană și alți oficiali sunt de părere că vor fi ținta anumitor grupuri militare în momentul în care Israelul va intra în Gaza.

Militanții Hamas „sunt condamnați”

Militanții Hamas „sunt condamnați”, afirmă premierul israelian, în timp ce țara „se pregătește” pentru un atac terestru.

Premierul israelian spune că țara „se pregătește” pentru o invazie terestră, iar trupele au „eliminat deja mii de teroriști”.

„Toți militanții Hamas sunt condamnați”, spune el, adăugând că oamenii lucrează „non-stop”.

Dar el a refuzat să detalieze „considerentele” ofensivei terestre, spunând că acestea nu sunt cunoscute de către public și că „așa trebuie să fie”.

„Vreau să fie foarte clar, calendarul operațiunii FDI este stabilit în unanimitate de cabinetul care conduce războiul împreună cu șeful Statului Major General”, spune el.

„Lucrăm pentru a asigura cele mai bune condiții optime pentru următoarele lor operațiuni”.

Făcând apel la israelieni, el îi îndeamnă „să nu-i uite nicio clipă” pe cei care au fost uciși în atacurile Hamas din Israel.

„Este ca și cum ne-ar fi înfipt mii de săgeți în inima noastră, care sângerează”, spune el, adăugând că va fi instituită o zi de doliu național pentru a ne aminti de victime.

De asemenea, el îi îndeamnă pe oameni să se evacueze în sudul Fâșiei Gaza și spune că țara îi ajută pe cetățeni „să își procure armele personale într-un mod controlat”, scrie Sky News.

„Rolul meu este de a conduce această țară și poporul său spre o victorie totală asupra dușmanilor noștri”, spune el.

„Împreună vom lupta și împreună vom învinge”.

Mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 220 de ostatici deținuți de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite, a declarat guvernul israelian.

Printre ostatici se numără:

  • 54 de cetățeni thailandezi
  • 15 argentinieni
  • 12 germani
  • 12 americani
  • 6 francezi
  • 6 ruși

Se crede că mulți dintre ei au dublă cetățenie israeliană, dar unii, precum thailandezii și cei cinci ostatici nepalezi, aproape sigur nu au.

Thailanda este una dintre cele mai mari surse de lucrători migranți din Israel, cu aproximativ 30.000 de persoane care lucrează în sectorul agricol, potrivit datelor guvernamentale.

În furnizarea cifrelor actualizate, guvernul a mai spus că 328 de persoane din 40 de țări au fost confirmate ca fiind moarte sau dispărute.

În total, se estimează că 1.400 de persoane au fost ucise în atacul lansat de Hamas la 7 octombrie.