OpenAI lansează un nou model de inteligență artificială

OpenAI a lansat luni un nou model de inteligență artificială și o versiune desktop a ChatGPT, împreună cu o interfață actualizată. Este cel mai recent efort al companiei de a extinde utilizarea popularului său chatbot, transmite CNBC.

Actualizarea aduce GPT-4 pentru toată lumea, inclusiv pentru utilizatorii gratuiți ai OpenAI, a declarat Mira Murati, șefa de tehnologie, în cadrul unui eveniment transmis în direct.

Ea a adăugat că noul model, GPT-4o, este „mult mai rapid”, cu capacități îmbunătățite în materie de text, video și audio. OpenAI a spus că intenționează în cele din urmă să permită utilizatorilor să facă videochat cu ChatGPT.

„Este pentru prima dată când facem cu adevărat un pas uriaș înainte în ceea ce privește ușurința în utilizare”, a spus Murati.

GPT-4o este de două ori mai rapid decât GPT-4 Turbo și mai ieftin

OpenAI, susținută de Microsoft, a fost evaluată de investitori cu peste 80 de miliarde de dolari. Compania, fondată în 2015, se află sub presiune pentru a rămâne în fruntea pieței de inteligență artificială generativă. În același timp trebuie să găsească modalități de a face bani, deoarece cheltuiește sume masive pe procesoare și infrastructură pentru a-și construi și antrena modelele.

Noul model permite ChatGPT să gestioneze 50 de limbi diferite cu o viteză și o calitate îmbunătățite și va fi, de asemenea, disponibil prin intermediul API-ului OpenAI, astfel încât dezvoltatorii să poată începe să construiască aplicații care utilizează noul model chiar de astăzi, a declarat Murati.

Ea a adăugat că GPT-4o este de două ori mai rapid decât GPT-4 Turbo și la jumătate din costul acestuia.

Membrii echipei OpenAI au demonstrat capacitățile audio ale noului model. Mark Chen, cercetător la OpenAI, a declarat că modelul are capacitatea de „a vă percepe emoțiile”, adăugând că modelul poate face față, de asemenea, utilizatorilor care îl întrerup.

Echipa i-a cerut acestuia să analizeze expresia facială a unui utilizator pentru a comenta emoțiile pe care le poate trăi persoana respectivă.

„Salut, ce faci? Cum pot să-ți înveselesc ziua de azi?” a spus modul audio al ChatGPT atunci când un utilizator l-a salutat.

ChatGPT
SURSA FOTO: Dreamstime

Noul model funcționează și ca traducător

Compania intenționează să testeze modul vocal în următoarele săptămâni, cu acces limitat pentru abonații care plătesc pentru ChatGPT Plus, potrivit unei postări pe blog.

OpenAI a mai spus că noul model de inteligență artificială poate răspunde la solicitările audio ale utilizatorilor „în doar 232 de milisecunde, cu o medie de 320 de milisecunde, ceea ce este similar cu timpul de răspuns uman într-o conversație”.

Chen a demonstrat capacitatea modelului de a spune o poveste de adormit copiii și i-a cerut să schimbe tonul vocii pentru a fi mai dramatic sau mai robotic. El i-a cerut chiar să cânte povestea.

Noul model de la OpenAI poate funcționa și ca un traducător, chiar și în modul audio, a precizat compania. Chen a demonstrat abilitatea instrumentului de a-l asculta pe Murati vorbind în italiană în timp ce el vorbea în engleză și de a traduce în limbile respective în timp ce aceștia conversau.

Membrii echipei au demonstrat, de asemenea, capacitatea modelului de a rezolva ecuații matematice și de a ajuta la scrierea de cod, poziționându-l ca un concurent mai puternic față de GitHub Copilot al Microsoft.