Conform raportului său lunar, OPEC estimează că în 2011 cererea de ţiţei se va situa la 88,14 milioane barili pe zi, în condiţiile în care estimările anterioare mizau pe o cerere de 88,18 milioane barili pe zi. Potrivit acestor date, consumul de petrol va fi mai mare cu 1,2 milioane de barili pe zi mai mare în 2011 decât în 2010.

Pentru 2012, noile prognoze arată că cererea de ţiţei se va situa la 89,44 milioane de barili pe zi, faţă de 89,50 milioane de barili pe zi anterior.

"Îngrijorările de ordin economic combinate cu preţul ridicat al petrolului au afectat cererea în ţările OECD conducând la un consum mai mic decât decât se anticipa în timpul verii" au apreciat analiştii OPEC. De asemenea, OPEC este îngrijorată şi de situaţia din SUA, care a evitat la limită intrarea în incapacitate de plată. SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol, şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică pentru 2011 şi 2012.

"Dacă situaţia din SUA va continua să se deterioreze, cererea mondială va continua să se reducă în acest an", au apreciat economiştii OPEC, estimând că impactul deciziei istorice a Standard and Poor’s de a retrage ratingul ‘AAA’ atribuit SUA va avea doar un impact modest pe termen scurt.

Pentru zona euro, OPEC consideră că riscul de extindere a crizei datoriilor suverane la Italia sau Spania sunt contrabalansate de creşterea comenzilor în industria manufacturieră care ar urma să susţină cererea de petrol.

În ceea ce priveşte producţia OPEC a continuat să deschidă robinetul în luna iulie. Datorită Arabiei Saudite, cel mai important membru al OPEC, cartelul a pompat 0,4 milioane barili pe zi mai mult decât în luna iunie. Producţia s-a situat la 30,07 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la debutul conflictului din Libia. Producţia reală a OPEC rămâne superioară cotelor oficiale de producţie (24,84 milioane barili pe zi fără producţia Irakului).
Statele membre ale OPEC asigură aproximativ 35% din producţia mondială de ţiţei şi controlează peste trei sferturi din rezervele mondiale de ţiţei.
SURSA: Agerpres