Antonio Guterres, secretarul general al ONU a îndemnat recent Rusia și Ucraina să reînnoiască acordul prin care până acum au fost exportate peste 8 milioane de tone de cereale din Ucraina, lucru care a dus la scăderea prețurilor mondiale la alimente.

ONU cere reînnoirea acordului dintre Rusia și Ucraina privind cerealele pentru „securitatea alimentară” globală

Antonio Guterres a cerut, de asemenea, ca și alte țări, în special din vest, să grăbească eliminarea obstacolelor care blochează exporturile de cereale și îngrășăminte rusești, relatează Agenția France-Presse. Purtătorul de cuvânt al șefului ONU a declarat vineri că Guterres a subliniat urgența reînnoirii acordului pentru „a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume”.

Acordul dintre Ucraina și Rusia, furnizori importanți de cereale în întreaga lume, a fost negociat de ONU și Turcia în iulie și urmează să expire la 19 noiembrie.

Ambasadorul rus la ONU a declarat miercuri că, înainte ca Moscova să discute o reînnoire, „Rusia trebuie să vadă exportul de cereale și îngrășăminte pe piața mondială, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la începutul acordului”.

El a spus că obstacolele cu care se confruntă exporturile Rusiei includ obținerea de asigurări pentru nave, efectuarea de tranzacții financiare, găsirea de porturi de escală pentru navele rusești și eliberarea de îngrășăminte pe navele reținute în porturile europene.

Guterres a declarat că reluarea exporturilor de cereale ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră „a contribuit în mod semnificativ la scăderea prețurilor la grâu și la alte mărfuri”.

ONU: O persoană moare de foame la fiecare patru secunde

Criza foametei face ravagii la nivel mondial. În acest sens, se cer măsuri decisive astfel încât această criză mondială să poată să ia sfârșit. 238 de organizații neguvernamentale cer liderilor care se reunesc la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU aceste lucruri prin intermediul unui scrisori deschise.

Documentul arată că organizațiile neguvernamentale sunt indignate de nivelul galopant al crizei alimentare. Acesta a fost făcut public de ReliefWeb, un serviciu de informații umanitare furnizat de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

În scrisoare se menționează că la nivel mondial, numărul persoanelor care se confruntă cu foamete acută este de 345 de milioane, un număr dublu față de cel din 2019.

Unul dintre semnatarii scrisorii, Mohanna Ahmed Ali Eljabaly de la Asociația Yemen Family Care, susține că în ciuda tehnologiei din agricultură și a tehnicilor de recoltare, sunt persoane care încă ajung să moară de foame.

El cataloghează această situație ca fiind o ”nedreptate a întregii umanități”, și adaugă de asemenea că este foarte dificil să vezi milioane de oameni suferind, în timp ce alții împart hrană din belșug.