Astfel au ajuns grecii să caute vinovații cu ajutorul teoriilor conspirației sau prin intermediul zvonisticii. Drumurile duc înspre Biserica Ortodoxă, prietena de-o veșnicie a statului grec, dar și la premierul Georgios Papandreou, ale cărui origini coincid exact cu ținta tuturor ideilor conspiraționiste: Giorgios Papandreou s-a născut într-o familie de evrei polonezi.

Patriarhul dinastiei, venerabilul Georgios Papandreou, un antimonarhist convins, a preluat conducerea executivului în 1944, când Europa nu ieşise încă din război, cu sprijinul britanicilor. Deşi răsturnat din fruntea guvernului după doar un an de zile, bătrânul Papandreou rămâne pentru următoarele două decenii în prim-planul politicii elene. Fondatorul social-democraţiei din Grecia a mai condus executivul elen pentru o lună şi jumătate în 1963 şi apoi pentru un an şi cinci luni între februarie 1964 şi iulie 1965.

Acesta a fost căsătorit cu Sophia Mineiko, o poloneză de origine evreiască, iar din căsătoria celor doi s-a născut Andreas Papandreou.

Școlit la Harvard, Andreas rămâne cel mai de seamă reprezentant al dinastiei Papandreou. Un sondaj realizat în 2007 de cotidianul grec "Kathimerini" arăta că jumătate dintre respondenţi l-au desemnat pe Andreas Papandreou drept cel mai bun prim-ministru al Greciei.

Andreas Papandreou a fost căsătorit cu Margaret Chant, mama premierului care a condus până în momentul de față Grecia și în timpul căruia țara s-a apropiat de colaps.

Biserica Ortodoxă, pusă la zid

De când a început să se complice puternic situația din statul cu 11 milioane de locuitori, au apărut o serie de activitişti care pun Biserica Ortodoxă Greacă la zid, instituție privilegiată de altfel de către stat, despre care se spune că este foarte opacă și are un sistem financiar foarte alambicat.

Mai mult de 100.000 de greci s-au adunat pe Facebook pentru a protesta online și a pune presiune pe liderii ortodocși să plătească taxele care se cuvin statului.

Alți 29.000 de greci au semnat o petiție în care cer ca "averea uriașă a Bisericii" să fie folosită pentru a a coperi o parte din datoriile cu care se confrunta țara lor.

Ca titlu informativ, Biserica Greacă deține un pachet de 1,5% din acțiunile National Bank of Greece, care are aproape 90% din Banca Românească.

În ceea ce privește angajații, statul grec trebuie să plătească 9.000 de preoți, 100 de mitropoliți, precum și pensiile celor care s-au retras din activitate. Când tragi linie ies 268 de milioane de euro pe an, spun activiștii de pe Facebook. Dinastia Papandreou: 70 de ani de evoluţie în Grecia