Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a anunţat că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din întreaga lume a crescut cu peste 294.000 în ultimele 24 de ore, cea mai mare creştere de până acum.

Până acum, s-au înregistrat peste 21 de milioane de cazuri de coronavirus în întreaga lume, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Peste 771.000 de oameni au murit.

Dintre ţările afectate, cel mai mare bilanţ l-a înregistrat SUA: peste 5,5 milioane de infectări, 172.000 de decese.

Apel la cooperare globală

În context, OMS a lansat un apel la o mai mare cooperare globală în cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19, avertizând împotriva ”naţionalismelor” în acest domeniu, potrivit presei internaționale.

”Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze”, a subliniat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie făcută la sediul organizaţiei din Geneva.

”Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor.

Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva”, a avertizat directorul OMS.

Nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit ‘ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator’.

Dar acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari, potrivit OMS.

Lipsa fondurilor necesare

În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că prin comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari.

Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente împotriva COVID-19.

Rusia a anunţat marţi că este prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19, pe care l-a denumit Sputnik V, dar anunţul său a fost primit cu rezerve de către OMS şi de comunitatea ştiinţifică internaţională, având în vedere că studiile clinice asupra acestuia nu au fost încă finalizate.