OMS: Al doilea an al pandemiei, mult mai mortal decât primul

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis că „aşa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemiei va fi mult mai mortal decât primul”, conform afp.com

Totodată, acesta a susținut că trebuie să renunțăm la vaccinarea anti-COVID a copiilor şi adolescenților, în schimbul donațiilor de seruri sistemului Covax pentru a fi redistribuite națiunilor defavorizate.

India se confruntă cu lipsă de vaccinuri

O astfel de țară este India, care se află într-un focar epidemic devastator deoarece multe state se confruntă cu lipsa de vaccinuri. Astfel, vaccinurile disponibile au fost limitate pentru 600 de milioane de adulți cu vârste între 18 şi 44 de ani care se pot vaccina.

De asemenea, vaccinarea cu Sputnik V a debutat vineri iar primele injecții au fost făcute la Hyderabad, după o aprobare de urgență a folosirii acestui vaccin de New Delhi în data de 12 aprilie.

După ce haosul cauzat de COVID-19 a cuprins marile metropole indiene, medicamentele, rezervele de oxigen şi paturile pentru bolnavi au fost epuizate iar virusul continuă să facă ravagii în locurile fără infrastructură.

Potrivit sursei menționate, persoanele decedate sunt uneori abandonate în râuri, în timp ce bolnavii încearcă să se vindece cu extracte de plante. În ultimele zile, mai mult de 100 de cadavre au blocat malurile fluviului Gange.

Varianta indiană se răspândește în Europa

Varianta indiană a virusului SarsCov2 B.1.617 se răspândește din ce în ce mai mult în Europa, după ce a condus la o creștere intensă a infecțiilor în India în ultimele 8 săptămâni. Un raport publicat de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) prezintă un bilanț. Au fost identificate trei subtipuri ale acestei variante, B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3, dintre care primele două au fost raportate în Europa.

Prima, B.1.617.1, este cea depistată în India în luna decembrie, care a atins apogeul la sfârșitul lunii martie și apoi a scăzut în aprilie, notează ANSA.

Sursa foto: Dreamstime